Tenzija ne prestaje: Salvini pozvao na demonstracije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tenzija ne prestaje: Salvini pozvao na demonstracije

Vođa italijanske desničarske Lige Mateo Salvini pozvao je u četvrtak svoje pristalice na velike demonstracije u Rimu 19. oktobra.

Salvini je izazvao pad prve italijanske populističke vlade i ostao je isključen iz buduće vlasti.

“Devetnaestog oktobra mislim na veliki dan italijanskog ponosa”, rekao je Salvini u video-snimku koji je objavio preko društvenih mreža.

Italijanski predsednik u četvrtak je zvanično zadužio odlazećeg italijanskog premijera Đuzepea Kontea da formira novu vladu na osnovu dogovora Demokratske partije levog centra i antisistemskog Pokreta pet zvezdica.

Salvini je poručio da ga se neće otarasiti malom igrom u predsedničkoj palati.

Konte je bio primoran da podnese ostavku 8. avgusta kada je Salvini povukao svoju podršku vladi staroj 14 meseci.

Antisistemski Pokret pet zvezdica i Demokratska stranka, levog centra, juče su se dogovorile da formiraju novu vladu predvođenu Konteom, čime je za sada izbegnuto održavanje prevremenih izbora, iako neizvesnost ostaje.

Salvini, još uvek vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova, obećao je povratak svoje stranke u prvi plan i rekao da je odlučniji nego ikad, osuđujući “vladu rođenu u Briselu”. On je dodao da Italija neće biti ničiji sluga.

“Neće oni dugo trajati, mi se već pripremamo. Ne mogu oni oduzeti Italijanima pravo na glasanje”, rekao je Salvini.

On je takođe upozorio da ne pokušavaju da ukinu njegov ukaz o bezbednosti, koji se odnosi na nelegalnu imigraciju, navodeći da će time naškoditi Italijanima.

Salvini je najavio i skupove širom Italije 21. i 22. septembra da traži demokratiju i poštovanje glasova i pravila. Takođe očekuje veliki odziv na mitingu svoje partije 15. septembra u Bergamu, u severnoj oblasti Lombardiji.

Danas objavljeno

Zeman: Priznanje nezavisnosti Kosova je greška

M.

Astra Zeneka dozvoljena svim starosnim grupama u Njemačkoj

M.

SAD: Pucnjava u srednjoj školi, ranjene tri osobe

M.

Ostavite komentar