Tenis je "zamrznut" – da li je i Federerov rekord? - BIGportal.ba
Sport Tenis

Tenis je “zamrznut” – da li je i Federerov rekord?

Iako tenis trenutno ne mrda zbog pandemije koronavirusa, Novak Đoković bi mogao da se značajno približi rušenju jednog rekorda Rodžera Federera.

Glasno je odjeknula, ali nije iznenadila vest da su ATP i WTA došli do zajedničkog dogovora da “zamrznu” svoje rang liste.

To znači da u narednom periodu do 8. juna, to jest sve dok se tenis ne bude igrao, bodovno stanje na rang listama biti nepromenjeno.

Novak Đoković će biti prvi sa 10.220 bodova, Rafael Nadal odmah iza njega sa 9.850, zatim Dominik Tim sa 7.045, Rodžer Federer sa 6.630, i tako dalje…

da će ovakav potez ATP (iako potpuno opravdan) najviše naškoditi srpskom teniseru, koji nije branio preterano veliki broj bodova sve do sezone na travi.

Najviše će profitirati Rafael Nadal, koji je mogao da izgubi ogroman broj bodova, tokom “njegove” šljake i da time padne daleko iza Novaka u vrhu liste.

Ipak, sada je jasno da tenis barem do sezone na travi nećemo gledati, ali postavlja se drugo pitanje – šta će biti sa brojem nedelja provedenim na vrhu?

U svom saopštenju ATP se nije dotakao teme broja nedelja provedenih na prvom mestu, što je još jedan od rekorda (Rodžera Federera) koje Đoković pokušava da preotme.

ATP lista je “zamrznuta” od ove nedelje, a ako se ona računa, što se trenutno ne zna, Đoković ima 282. nedelje provedene na prvom mestu.

Ukoliko bodovi ostanu “zamrznuti” (što će se desiti barem do 8. juna), a nedelje nastave da se broje, Novak će veoma brzo i sigurno stići Pita Samprasa koji je treći sa 286, već u aprilu.

To znači i da će najbolji srpski sportista nakon završetka suspenzije sezone, koja možda dođe i posle planiranog početka juna, imati oko 294 nedelje na krovu teniskog sveta.

Time bi se Novak značajno približio Rodžeru Federeru i njegovom rekordu od 310 nedelja, ali i dalje ostaje na Asocijaciji teniskih profesionalaca da se oglasi.

Što se WTA tiče, tu bi najviše profitirala Ešli Barti, koja je trenutno prva na svetu sa 8.717 bodova, iza Simone Halep, Karoline Pliškove, Sofije Kenin…

Danas objavljeno

Zvezda ubjedljiva na startu ABA lige

Zeljka

Đoković o “ludom srpskom mentalitetu”

Zeljka

Srbija “počistila” Ameriku u petom kolu Svjetskog prvenstva

Zeljka

Ostavite komentar