Temperature od 40 stepeni stižu u Evropu! - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Temperature od 40 stepeni stižu u Evropu!

Pojedini gradovi u Evropi će “ključati” od visokih temperatura tokom sljedeće sedmice, pošto će živa u termometrima pokazivati čak 40 stepeni Celzijusa, tvrde meteo stručnjaci. Počevši od ponedeljka, tokom čitave sljedeće sedmice, sve do vikenda, toplotni talas koji dolazi iz sjeverozapadne Afrike, pogodiće većinu zapadnih evropskih prijestonica, a maksimalna dnevna…

Pojedini gradovi u Evropi će “ključati” od visokih temperatura tokom sljedeće sedmice, pošto će živa u termometrima pokazivati čak 40 stepeni Celzijusa, tvrde meteo stručnjaci.

Počevši od ponedeljka, tokom čitave sljedeće sedmice, sve do vikenda, toplotni talas koji dolazi iz sjeverozapadne Afrike, pogodiće većinu zapadnih evropskih prijestonica, a maksimalna dnevna temperatura će se kretati oko 40 stepeni Celzijusa. Razlog tome je evolucija uzroka u trendu koji ide prema omega bloku koji se razvija preko Evrope u toku sljedeće sedmice sa dva gornja nivoa, jedan će pratiti države na obali Sjevernog okeana, dok će se drugi kretati jugoistočnom Evropom.

Predviđene temperature će prema riječima stručnjaka, biti više za 12 – 16 stepeni iznad normale za ovaj period juna. Kako je navedeno, temperatura će dostići svoj dnevni maksimum u popodnevnim satima.

Đorđe Đurić, meteorolog, objasnio je kako će se toplotni talas širiti Evropom, kao i koji će gradovi biti najviše pogođeni veoma visokim temperaturama za ovaj deo godine.

– Toplotni talas iz sjeverozapadne Afrike premiještaće se preko Španije i Portugalije i zahvatiće veći dio zapadne i centralne Evrope. Donijeće temperature koje su više za desetak stepeni Celzijusa od prosječnih, zbog čega će u mnogim dijelovima Francuske i Njemačke biti preko 35 stepeni Celzijusa, a ponegdje čak i 40 – rekao je on, dodavši da ovakve pojave nisu neuobičajene za kopneni dio pojedinih dijelova Evrope, kao i da će temperaturni rast osjetiti i žitelji Korzike, kao i oni u južnim i zapadnim dijelovima Italije.

Na udaru jakog toplotnog talasa biće Španija, Portugalija, Njemačka, Francuska, kao i zemlje Beneluksa.

Što se tiče omiljenih destinacija Srba za ljetovanje, Grčke, Crne Gore, Turske i Hrvatske, kaže da će temperatura biti u prosjeku za ovo doba godine.

Danas objavljeno

Masakr u vrtiću na Tajlandu preživjelo samo jedno dijete

Vanja A

Lavrov: “NATO je otišao predaleko”

Vanja A

Moskva: Neuspješno; Napad odbijen

Vanja A

Ostavite komentar