Temeljni ugovor danas na sjednici Sinoda SPC - BIGportal.ba
Region

Temeljni ugovor danas na sjednici Sinoda SPC

– Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore trebalo bi da bude razmatran danas na sednici Sinoda, prenosi Blic.

Do sada su napisane najmanje tri verzije ugovora sa SPC. Prvu je napisao pokojni mitropolit MCP – Amfilohije, koji je uputio Vladi Crne Gore pre desetak godina. Na verziji pre sadašnje radio je smenjeni ministar pravde Vladimir Leposavić.

Blic podseća da je ugovor usvojila Vlada Crne Gore, a potom je uz saglasnost Episkopskog saveta Mitropolije poslat u beogradsku Patrijaršiju 22. jula.

Temeljnim ugovorom se sa određenom verskom zajednicom preciziraju pitanja imovine, njenog statusa i prodaje, ali i ustanovljava koji su verski praznici i državni.

Glavne odredbe predloga temeljnog ugovora:

Ugovor ima 20 tačaka. U preambuli se priznaje kontinuitet Crkve od 1912. godine, odnosno od osnivanja Zetske, Budimljanske i Humske Episkopije.

  • Ugovor potpisuju Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crkva.
  • Ukoliko se vodi postupak ili istraga krivične prirode protiv sveštenika, monaštva ili službenika Mitropolije, nadležni organi o tome prethodno obaveštavaju nadležnog episkopa.
  • Crkva ima svoju autonomiju, što praktično znači da samostalno i slobodno donosi odluke koje se tiču crkvenog života.
  • SPC samostalno može da formira škole, odnosno Bogoslovije. Menjanje i ukidanje Eparhija (trenutno četiri na prostoru CG) je u nadležnosti Sabora.
  • Kada je reč o prodaji imovine, najednostavnije rečeno, ako bi SPC htela da proda neku imovinu prvo je mora ponuditi Vladi, a ukoliko Vlada nije zainteresovana, može ići na dalju prodaju.
  • Za gradnju verskog objekta neophodna je saglasnost nadležnog episkopa. Bez te saglasnosti Vlada neće ni razmatrati zahtev.
  • Najveća izmena u predlogu koji je poslat Patrijaršiji u odnosu na pređašnji, koji nije prošao Vladu, jeste u državnim praznicima. U prošlom predlogu za državne praznike su predloženi verski datumi kada se svetkuje i Sveti Petar Cetinjski, Sveti Simeon Dajbabski… U verziji koja je pred Sinodom danas, verski praznici koji su i državni regulisani su Zakonom o državnim i drugim praznicim – poput Božića i Uskrsa.
  • Vlada se obavezuje da će u saradnji sa SPC i ostalim tradicionalnim verskim zajednicama i Katoličkom crkvom, zakonom da reguliše restituciju imovine koja je nacionalizovana, a kod koje nije bilo pravedne naknade. Donošenje ovog zakona nije vremenski oročeno.

(B92/Blic)

Danas objavljeno

U Crnoj Gori uhapšen Slobodan Peković, osumnjičen za ratne zločine u BiH

M.

Zakazan sastanak Beograda i Prištine

M.

Skupština Srbije: Prijedlog rezolucije o Srebrenici ne može na dnevni red

M.

Ostavite komentar