22. Septembra 2022.

Teleskop „Džejms Veb“ otkriva Neptunove prstenove i njegovu pravu boju

Big Portal

Najuočljiviji na novim fotografijama su prstenovi planete, od kojih je neke prvi put primetil sonda „Vojadžer 2“ 1989. godine. Osim nekoliko svetlih, oko Neptuna se primećuju i drugi bleđi prstenovi.

„Prošlo je više od tri decenije od kada smo poslednji put videli ove prstenove“, kaže Hajdi Hamel, stručnjak za Neptun u timu teleskopa „Džejms Veb“.

Neptun se na pređašnjim fotografijama koje je pravio teleskop „Habl“ pojavljivao u plavoj boji, zvog metana u atmosferi.

Međutim, skoro infracrvene talasne dužine svetlosti koje hvataju „Vebovi” instrumenti pokazuju planetu u sivkasto-beloj boji i belim ledenim oblacima.

„Prstenovi odbijaju mnogo više svetlosti u infracrvenom spektru. Zbog toga su mnogo uočljiviji“, ističe Mark Makofren, viši savetnik za nauku i istraživanje Evropske agencije za istraživanje svemira.

Ono što je takođe uočljivo, a ranije nije bilo, jeste beličasta površina na vrhu planete. Zato što je Neptun „nagnut“ od Zemlje i treba mu 164 godine da obiđe Sunce, astronomi do sada nisu imali prilike da dobro vide njegov severni pol.

„Džejms Veb“ je spazio i sedam od Neptunovih 14 poznatih satelita – Galateja, Najada, Talasa, Despina, Protej, Larisa, a u gornjem delu fotografije najblještaviji je Triton.

RTSmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare