Telefoni kompanije Xiaomi "pod lupom" u Njemačkoj - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Telefoni kompanije Xiaomi “pod lupom” u Njemačkoj

Nemačka savezna agencija za sajber bezbednost BSI sprovodi tehničku proveru mobilnih telefona kineske kompanije Xiaomi, saopštio portparol nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova za agenciju Reuters.

O tome kakvu vrstu provere agencija sprovodi, nije izneto više detalja.

Litvansko državno telo za sajber bezbednost je objavilo prošle nedelje da telefoni Xiaomi-ja, navodno, imaju ugrađenu opciju za otkrivanje i cenzurisanje pojmova kao što su “Slobodan Tibet”, “Živela nezavisnost Tajvana” ili “Pokret za demokratiju”.

Xiaomi je kao odgovor na to saopštio da angažuje nezavisne eksperte, kao treću stranu, da procene tvrdnje Litvanije o tome da njegovi pametni telefoni imaju ugrađenu opciju cenzure. Kineska kompanija nije bila dostupna za komentar o proveri njenih mobilnih uređaja u Nemačkoj, navodi Rojters, a preneo je RTS.

Kineski Xiaomi je prvi put izbio na vodeću poziciju kao najbolji prodavac pametnih telefona u Evropi u drugom tromesečju 2021. godine, isporučivši rekordnih 12,7 miliona jedinica, prema podacima agencije za istraživanje tržišta “Strategy Analytics”.

Zajedno sa drugim kineskim rivalima koji koriste operativni sistem Android, Xiaomi je kontinuirano beležio rast tržišnog udela nakon uvođenja američkih sankcija protiv Huawei-ja, zbog kojih je ovaj nekada dominatni globalni proizvođač smartfona izgubio tu poziciju, navodi RTS.

Danas objavljeno

D-Wave tvrdi da može izgraditi gate model kvantog računara

V.R.

Šta će Apple predstaviti 18. oktobra i kako pratiti uživo?

V.R.

Stižu Motorola Moto G71 5G i G51 5G

V.R.

Ostavite komentar