23. Decembra 2022.

Tehnološki gigant pred sudom

Big Portal

Sud pravde Evropske unije je poručio da je sada na nacionalnim sudovima Luksemburga i Belgije, koji su ranije zatražili smernice najvišeg suda EU, da odluče da li je to zaista slučaj, prenosi Rojters.

Kompanija Lubutan je podnela tužbe protiv Amazona pred belgijskim i luksemburškim sudom 2019. godine, navodeći da je ovaj internet prodavac redovno objavljivao reklame za cipele s crvenim đonom koje nudi na tržištu bez Lubutanove saglasnosti. Lubutanov crveni đon je registrovan kao zaštitni znak u EU.

U presudi, sud EU je ocenio da se Amazon, kao platforma za onlajn prodaju, može smatrati odgovornim za kršenje prava intelektualne svojine reklamiranjem falsifikovanih proizvoda koji sadrže Lubutanov zaštićeni crveni đon.

Prikazivanje tih oglasa moglo je da stvori utisak kod korisnika veb sajta Amazona da ta kompanija – a ne treća strana kao prodavac – stoji iza reklama i da od toga ostvari korist, objašnjava se u presudi.

“Proučićemo odluku suda”, izjavio je portparol Amazona.

Tijeri Van Injis, Lubutanov advokat, rekao je da se “Amazon može smatrati odgovornim za kršenje jer oglas sugeriše da je sama platforma prodavac”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare