Tehnologija 100 puta jača nego Wi-Fi: Šta sve donosi budućnost telefona - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Tehnologija 100 puta jača nego Wi-Fi: Šta sve donosi budućnost telefona

Svet tehnologije menja se brže nego ikada – ova godina, koliko god da se nepredviđenih okolnosti desilo, ipak je donela neke inovacije. Evo, zato, samo nekoliko stvari koje bi mogle da oblikuju budućnost mobilnih telefona.

Kućište koje menja boju

Kompanija Vivo, navodno, radi na novom pametnom telefonu čija je poleđina od “kameleonskog” stakla, odnosno stakla koje menja boju pritiskom na dugme. Za to bi trebalo da bude zaslužna elektrohromska tehnologija.

Mada sama ova tehnologija nije nova, Vivo bi mogao da bude prvi proizvođač koji je uspeo da je iskoristi u komercijalne svrhe, sa potpuno funkcionalnim telefonom čija poleđina menja boju.

Trenutno, upotreba elektrohromskog stakla raširena je u hotelima, avionima i na mnogim drugim mestima.

Selfi kamera ispod ekrana

ZTE Axon 20 5G je prvi telefon koji ima selfi kameru ispod ekrana.

U pravljenju su korišćeni visokoprozirni materijali, čime se poboljšava prijem svetlosti, a kamera ima 32MP. Za sada, samo u Kini je moguće naručiti ga, a još uvek nije potpuno jasno da li će da bude dostupan i za ostatak sveta.

Kutija za slušalice postaće prošlost

Bežične slušalice (bubice) su postale svakodnevna stvar. Mada se bez njih može, većina ljudi ih koristi umesto onih “standardnih” sa žicama i 3.5mm ulazom. Uglavnom, kako stvari sada stoje, kutije u koje se ove bubice odlažu istovremeno služe i za njihovo punjenje. Međutim, to bi uskoro moglo da se promeni.

Kako prenosi Tech radar, kineski proizvođač Xiaomi radi na tehnologiji koja bi mogućila da, umesto kutije, mesto za odlaganje bubica budu ležišta na samom telefonu. Odlagaće se slično kao što se čini sa raznim tač-skrin olovkama, a služiće i kao zvučnici kada stoje u svom ležištu.

LiFi: 100 puta brži od WiFi-a

LiFi je mobilna bežična tehnologija koja za prenos podataka koristi svetlost, a ne radio frekvencije. Kompanija Oppo nastoji da svoje pametne telefone učini kompatibilnim sa LiFi-jem.

Ukoliko se ovo zaista dogodi, to bi predstavljalo prekretnicu u načinu na koji mobilni telefoni komuniciraju sa svetom oko sebe – LiFi brzine ogu biti čak i do 100 puta veće nego kod WiFi tehnologije.

B92

Danas objavljeno

Problemi za Apple – iPhone 13 se sve manje traži, a nema ni dijelova

Vanja A

Google Cloud otkriva planove za proširenje infrastrukture

Vanja A

Pixel Watch bi mogao da stigne na proljeće 2022. sa dizajnom bez okvira i Fitbit elementima

Vanja A

Ostavite komentar