Tehno vremeplov II: Top 5 najstarijih telefona na svetu - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Tehno vremeplov II: Top 5 najstarijih telefona na svetu

Kako je vreme prolazilo, načini ljudske komunikacije su se usavršavali. Danas u sekundi možemo da vidimo kako je prijatelj sa druge strane sveta, ali kako je sve počelo? Predstavljamo vam listu najstarijih telefona na svetu. Budite uz B92.net, kako biste ispratili i ostale delove mini-serijala

5. Bakelite Telephone (Ericsson DBH 1001) – 1931. godina – Elektrisk Bureu, LM Ericsson, Televerket

Bakelit telefon, koji je dobio ime po polimeru plastike, bio je zajednički projekat kompanija Elektrisk Bereau iz Osla, i švedskih kompanija LM Ericsson i Televerketa. Prelazak sa metalne ploče na bakelit značajno je skratio vreme proizvodnje za kućište telefona – sa jedne nedelje na oko sedam minuta.

Kućište ovog telefona u potpunosti je napravljeno od plastike, uključujući postolje i slušalicu. Upotreba bakelita ograničila je boju telefona na crnu, ali uvedeno je nekoliko varijacija, uključujući braon, crvenu i zelenu.

4. Desk Top Cradle Telephone (Model 102/202) – 1927. godina – Bell System

Model 102 bio je prvi komercijalni telefon gde su prijemnik i predajnik kombinovani u jednu slušalicu. Kompanija je već eksperimentirala sa telefonima koji su kombinovali prijemnik i predajnik još od 1890-ih, ali tadašnja tehnologija nije bila pouzdana.

Da bi bio napravljen model 102, koji je Western Electric nazvao modelom A1, nova slušalica je uparena sa skraćenom verzijom “Candlestick” telefona. Model 102 imao je problema zbog kojih su korisnici čuli sopstveni glas ili razne šumove. Da bi to rešio, Western Electric je 1930. napravio model 202.

3. Rotary Dial Candlestick – 1905. godina – Automatic Electric Company

Godine 1889. Almon Straudžer izumeo je je prvu automatsku telefonsku centralu kako bi eliminisao potrebu za posrednikom. Straudžer je to učinio jer je njegova supruga (koja je bila telefonski operater) njegovog jedinog poslovnog konkurenta namerno preusmeravala Stoudžerove pozive ka svom suprugu.

Nakon što je 1891. godine dobio patent za svoj pronalazak, osnovao je svoju kompaniju. Prvi telefon sa brojčanikom je napravljen, tako, 1905. godine. Konkurencija je ubrzo nakon toga krenula Stoudžerovim stopama.

Candlestick phone

2. Candlestick Telephone – negde tokom 1890-ih – sporno (Stromberg Carlson ili Almon Straudžer)

Ovaj model telefona, nazvan “Candlestick” jer je u obliku sveće, bio je popularan od kraja 1890-ih do 1920-ih, a nazivali su ga i “stojeći telefon” ili “štap-telefon”.
Na vrhu stalka nalazi se deo u koj se priča, a prijemnik zvuka drži se na uhu.

Neke od kompanija koje su ga proizvodile bile su Western Electric, Stromberg-Carlson, Automatic Electric Co. i Kellogg Switchboard & Suppliy Company.

Vintage Kellogg Candlestick Telephone, Made In USA, 1901 Patent Date

1. Bell Telephone – 1876. godina – Aleksander Grejem Bel

Telefon koji je izmislio Alekander Grejem Bel 1876. godine smatra se najstarijim telefonom na svetu. Iako mu se izum električnog telefona često osporava, Bel je prvi podneo zahtev za patent, zbog čega nosi zasluge.

Inače, zanimljivo je da je Bel zahtev za patentiranje podneo nekoliko sati pre Ilajše Greja, koji je tvrdio da je on zapravo izumitelj telefona. Čak je podneo i tužbu protiv Bela, ali je izgubio na sudu.

Alexander Graham Telephone in Newyork.jpg

Danas objavljeno

Leteći motocikl, The Speeder, uspješno završio seriju test letova

V.R.

Otkriven novi malware u piratskim verzijama igara

V.R.

EVGA najavljuje Supernova P6 napajanja

V.R.

Ostavite komentar