“Tehnički kiseonik je zabranjen za pacijente” - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Tehnički kiseonik je zabranjen za pacijente”

“Prvo i najvažnije je da ne treba uopšte provjeravati da li je kiseonik čist, jer u njemu, osim kiseonika, ništa drugo ne smije biti.”

U vezi sa aktuelnim raspravama koje su prouzrokovane aferom “Kiseonik”, Prof. dr Ermin Čehić, rukovodilac Katedre za genetiku na Medicinskom fakultetu u Zenici, pojašnjava razliku između tehničkog i medicinskog kiseonika.

“Ono o čemu mi sad raspravljamo, a što je meni apsurd, jeste to što se priča kako imamo čist tehnički kiseonik! Prvo i najvažnije je da ne treba uopšte provjeravati je li kiseonik čist. Jednostavno, za medicinsku primjenu ne smije se koristiti tehnički kiseonik. Zašto? Pa zato što taj kiseonik sadrži nečistoće koje nisu dozvoljene u medicinskom kiseoniku, pa niti boce za tehnički i medicinski kiseonik nisu iste. Drugo, u tehničkom kiseoniku imate prisutnost nekih gasova koji su izuzetno toksični, dok medicinski mora biti samo kiseonik i ništa više”, pojašnjava prof. Čehić.

Naveo je primjer ugljenmonoksida, koji je prisutan u tehničkom kiseoniku. Kaže kako ugljenmonoksid ima 100 puta veći afinitet vezivanja za hemoglobin u crvenim krvnim zrncima. To znači da, kada crveno krvno zrnce ima priliku da uzme kiseonik ili ugljenmonoksid, ono će uzeti ugljenmonoksid, čime se sprečavaju vezivanje kiseonika i njegov transport do ćelija u organizmu.

Potencijalna opasnost
Da li su Covid pacijenti koji su primani u bolnice s niskim krvnim pritiskom, a koji su prethodno primili tehnički kiseonik, umirali upravo zbog toga, utvrdiće vještaci. Ono što prof. Čehić ističe je to da samo 0,001 posto ugljenmonoksida u tehničkom kiseoniku predstavlja potencijalnu opasnost po život pacijenta.

“U svemu ovome je najvažnije da se ne smije davati pacijentu tehnički kiseonik. To se ne smije raditi i ne interesuje me je li kiseonik čist. To je protivzakonito. Grozim se kada objašnjavaju da je kiseonik čist. Jezivo je to. Prema čijem mišljenju je čist? Za medicinski kiseonik postoje posebne boce. Moraju biti licencirane i zna se da se u njih ne smije stavljati drugi gas i zna se koji je princip čišćenja tih boca. Za tehnički kiseonik nije nužno čistiti boce kao za medicinski niti podliježu takvim provjerama”, naveo je prof. Čehić.

Čestice ulja
“Tehnički kiseonik se pretače uljnim kompresorima u kojima ima čestica ulja i, kada pacijentu date taj kiseonik, on će udisati te uljne čestice i tada može doći do lipoidne pneumonije, pa i posljedične fibroze pluća. Primjer su neki pacijenti oboljeli od korone. Parcijalni pritisak kiseonika u krvi kod tih pacijenata opada, 95 je normala, pa onda ide naniže, e pa zamislite još na taj pritisak, koji je patološki, dodate tehnički kiseonik kao lijek?! Tada pacijenti imaju još manju mogućnost da imaju dovoljno kiseonika za disanje”, ističe prof. Čehić.

(avaz.ba)

Danas objavljeno

Novi detalji o zločinu: Sačekao ga kod “Delte” i ubo, pa trčao za njim da mu presudi

M.

Peskov: Mobilizacija u Rusiji završena

M.

Pucnjava u Istočnom Novom Sarajevu, ima ranjenih

M.

Ostavite komentar