Tegeltiji honorar od 44 000 KM?! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Tegeltiji honorar od 44 000 KM?!

Milan Tegeltija, aktuelni predsjednik VSTV-a je prošle godine bio sudija-arbitar u najmanje tri predmeta i za to dobio honorar od 44 hiljade maraka. Naravno, ni ovaj angažman po tumačenju Tegeltije i VSTV-a nije nezakonit.

Tri firme tužile su “Puteve RS” po istom osnovu, za neisplaćeno održavanja puteva u 2017. godini. “Prijedorputevi” su potraživali 6,7 miliona, “Nevesinjeputevi” 850 hiljada te “Hercegovinaputevi” 620 hiljada. Sporovi su riješeni arbitražom.

Sudije-arbitri bili su isti u svim sporovima, Branislav Rakić, Slobodan Stanišić i Milan Tegeltija. Na osnovu prethodnog dogovora tuženog i tužitelja, koji daju saglasnost za izbor sudija-arbitara, pripalo im je po 44 hiljade maraka ukupne naknade za arbitriranje.

Pored dvojice advokata, Slobodana Stanišića i Branislava Rakića, aktuelnog predsjednika Advokatske komore RS, u sva tri spora sudija-arbitar bio je i Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a. Tegeltija je za Žurnal potvrdio arbitriranje u ova tri spora. Očekivano, aktuelni saziv VSTV-a je već “pokrio” svog predsjednika.

“Visoki sudski tužilački savjet BIH je još, čini mi se 2017. godine, nevezano za ove predmete o kojim me pitate, donio odluku da je dozvoljen angažman sudija kao arbitara u arbitražnim postupcima odnosno, da je angažman arbitra spojiv sa funkcijom sudije”, tvrdi Tegeltija.

Odgovor na pitanje da li je kao sudija-arbitar bio angažovan u još nekim predmetima tokom 2017. i 2018. godine Tegeltija nije dao, ali ima tumačenje zašto je bio baš u ova tri predmeta.

“Pretpostavljam da su se stranke rukovodile visokom profesionalnosću i pravnim autoritetom arbitara”, objašnjava bez imalo skromnosti.

Očigledno, ovaj Tegeltijin angažman podudara se sa prekidom istrage protiv direktora “Puteva RS” Nenada Nešića, novoizabranog poslanika državnog parlamenta, kadra SNSD-u odanog DNS-a.

Žurnal je pisao o svim poslovnim vratolomijama Nešića kako bi firme poput “Prijedorputeva” ostale neprikosnoveni tenderski pobjednici za održavanje puteva, čak i kada su druge ponude za 12 miliona povoljnije. Spor koji su pokrenuli “Prijedorputevi” u suštini je fingiran, i trebao je poslužiti kao pokriće zašto je Nešić isplaćivao milione ovoj firmi tokom 2018. godine, a tobože se opirao godinu prije, pa je to morao rješavati sud.

Odluka da od stotine sudija treba biti angažovan upravo predsjednik VSTV-a i to u dobro honorisanom sporu, otvara prostor sumnji da ništa nije slučajno, i da je arbitraža samo legalna nagrada za prethodno navedeni posao odrađen “iz sjene”.

(zurnal.info)

Danas objavljeno

Bajden dolazi u Brisel na samit NATO

M.

U Srpsku stiže 25.000 ruskih vakcina

M.

Jedna osoba uhapšena u okviru istrage o stradanju Dženana Memića

M.

2 0 komentara

Drago Modrica 7 Maja, 2019 at 8:38 pm

Koji lik, za horor …

Odgovori
Čorokalo 8 Maja, 2019 at 7:34 am

Teško govori, ali lako broji genge!

Odgovori

Ostavite komentar