Tegeltija sutra počinje prve konsultacije - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Tegeltija sutra počinje prve konsultacije

Novoizabrani mandatar za sastav Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija danas se obratio medijima gdje je govorio o planovima rada u svom mandatu.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Tegeltija je kazao da će sutra početi konsultacije sa strankama i nastaviti ih u ponedjeljak.

“Konsultacije sa strankama koje su me podržale ću početi sutra i nadam se završiti u ponedjeljak. Očekujem od stranaka da dostave prijedloge kandidata, potrebno je vrijeme da se izvrše provjere. Ukoliko bude saglasnosti, nadam se da ćemo imati sve ministre i zamjenike u Savjetu ministara”, kazao je Tegeltija.

Program reformi kao osnova rada Savjeta ministara?

“Nikada na pitanja neću odgovarati sa ‘ako’, nego samo ako znam i imam informacije. Rekao sam da će to biti okvir za saradnju sa NATO savezom. Predsjedništvo je nadležno i usvojilo je taj dokument i očekujem da će biti upućen u sjedište NATO saveza i zbog toga sam rekao da će biti okvir za saradnju BiH sa NATO savezom”, ističe Tegeltija.

“Ja se nadam da sam bio vrlo jasan kada sam rekao da ću poštovati Ustav BiH i ustavne nadležnosti institucija, a tu je jasno definisano uloga i mjesto Predsjedništva BiH i odnos sa Savjetom ministara. Zato sam rekao da će biti osnova za saradnju jer smo dužni da provodimo dokumente u okviru naše ustavne nadležnosti”, dodao je.

Tegeltija je porućio da u njegovom programu rada neće biti “situacija u kojima će se izazivati nesporazumi”.

“Ja lično mislim da bolje od mene znate imena ministara i zamjenika, barem nekih. Sutra u 12 će biti neke prve konsultacije, unutar partija se znaju imena i nadam se da će to meni saopštiti i ja ću onda vama saopštiti. Zar mislimo da može postojati Zakon koji nije u skladu sa Ustavom. Ustav je osnov za sve zakonske akte koji su na snazi i ne postoji mogućnost da ću ja biti protiv zakonskih rješenja koja su u BiH. Praviti situaciju u kojoj ćemo izazivati nesporazume i sukobe neće biti dio programa mog rada”.

Ima li vremena za formiranje VM BiH do kraja godine?

“Ja sam pratio medije koliko i vi u posljednjih nekoliko dana i onaj komunike PIC-a koji je zasjedao. Ono što nama otežava situaciju da se završi u kratkom periodu jesu i praznici u decembru i sistem provjere ministara i zamjenika. Mislim da ima prostora da se završi do kraja godine i definisana su dva okvirna datuma za rad Parlamenta, a to su 18. i 19. decembar i ja ću biti dostupan za rad”.

(N1)

Danas objavljeno

Novi detalji o zločinu: Sačekao ga kod “Delte” i ubo, pa trčao za njim da mu presudi

M.

Peskov: Mobilizacija u Rusiji završena

M.

Pucnjava u Istočnom Novom Sarajevu, ima ranjenih

M.

Ostavite komentar