11. Januara 2021.

Tegeltija potvrdio da vakcine protiv korone u BiH stižu krajem januara

Big Portal

Odgovarajući na poslaničko pitanje na sjednici Predstavničkog doma BiH, Tegeltija je rekao da je cijena jedne doze vakcine oko deset dolara.

Nije želio „da reklamira“ proizvođača vakcine, ali je rekao da se radi o vakcini koja je prva registrovana u svijetu, a svima je poznato da se radi o Fajzeru.

Tegeltija je rekao da su plan vakcinacije razradila ministarstva zdravlja i da će prvo da budu vakcinisani zdravstveni radnici, stariji od 65 godina, sa hroničnim bolestima i oni u smještaju za starije osobe.

-Pandemija kovid je globalno pitanje. Pokušali smo da budemo dio procesa kroz saradnju prije svega sa EU, pa i u procesu nabavke vakcine. BiH je pristupila globalnom sistemu nabavke vakcine KOVAKS. Naručili smo 1.232.000 vakcina, avansno smo uplatili 1,9 miliona dolara. Preostali dio sredstava BiH je uplatila u cjelosti. Entiteti i Distrikt Brčko uplatili su 12,9 miliona dolara, a Savjet ministara dva miliona KM, za tehničku podršku nabavci. Vakcine još nismo dobili, ali prema posljednjim informacijama od 6. januara, prve doze se očekuju do kraja januara. Od 1.232.000 doza, za FBiH je 800.000, RS 400.000, Brčko 32.000 doza. To je 20 odsto stanovništva BiH i to su samo prve planirane količine – rekao je Tegeltija.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare