Tegeltija: BiH će nabavljati i rusku i kinesku vakcinu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Tegeltija: BiH će nabavljati i rusku i kinesku vakcinu

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH rekao je danas nakon sastanka sa entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem u Sarajevu da je pandmeija globalno pitanje i na taj način treba posmatrati i nabavku vacina, te da će BiH krenuti i u direktnu nabavku vakcina od ruskih proizvođača i vakcine koja dolazi iz Kine.

“Dogovorili smo nabakvu vakcina preko Kovaksa, znate raspodjelu i da smo cijelokupni iznos uplatili, ali još uvijek nemamo vakcina. Dobro je da se vakcina u svijetu pojavila mnogo ranije nego što se očekivalo, a ono što nije dobro da ni jedan ni drugi sistem za vakcine koje je BiH potpisala još uvijek nije počeo da se distrbuiše”, rekao je Tegeltija.

“Rokovi su kraj januara ili početak februara. Danas će biti mnogo jasnija situacija kroz pomoć zajedničke nabavke kroz sistem EU I danas ćemo imati podatak kada”, dodao je.

Istakao je da su se opredijelili id a krenu u nabavku i drugih vakcina direktno od ruskih proizvođača i proceduru nabavke vakcine koja dolazi iz Kine. U toku sutrašnjeg dana entiteti i Distrikt Brčko će iskazati svoje potrebe, a Ministarstvo civilnih poslova će pokrenuti inicijativu i proceduru direktne nabavke. Mi još uvijek vjerujemo da će sistem kovaksa ispoštovati procedure”, kazao je Teletija.

Očekujemo zvanične stavove entieta o potrebi direktne nabavke vakcina.

Danas objavljeno

“Priznajte da su vas izdali”

M.

Pozvan je: Hitan razgovor zbog “uvredljive” emisije

M.

Borelj: “Brisel je spreman”

M.

Ostavite komentar