TANjA VUKOMANOVIĆ: Razglednica iz Banje Luke - BIGportal.ba
BIG preporuka

TANjA VUKOMANOVIĆ: Razglednica iz Banje Luke

Piše: TANjA VUKOMANOVIĆ U jeku sezone i priče kako Banja Luka mami turiste sinoć je poslata jedna razglednica sa potpisom autoriteta i sile. Priveden je, kako su prve informacije pokazale, čovjek iz Švedske, koji je odbijao da se predstavi i da dokumenta dok mu policajci ne objasne zašto to traže…

Piše: TANjA VUKOMANOVIĆ

U jeku sezone i priče kako Banja Luka mami turiste sinoć je poslata jedna razglednica sa potpisom autoriteta i sile.

Priveden je, kako su prve informacije pokazale, čovjek iz Švedske, koji je odbijao da se predstavi i da dokumenta dok mu policajci ne objasne zašto to traže od njega. Oboren je na zemlju, opkolilo ga je nekoliko policajaca i na kraju lisice na ruke. Zašto?

Ako gore na vrhu Evrope kojim slučajem nisu čuli šta se dešava ovdje kod nas, sada će čuti.

Policajci koji, po naređenju, već danima tjeraju građane od hrama u centru Banje Luke sinoć su sa legitimisanja i tjeranja prešli na privođenje. Bojim se da pitam šta je sljedeće; bojim se i da pomislim šta će im sljedeće narediti; bojim se i da pomislim šta će građani sljedeće misliti o policajcima i na kakve će komentare nailaziti zato što moraju da rade svoj posao.

Šta ćete sutra saopštiti? Bahati Šveđanin stajao je u centru grada i nije htio da se udalji od hrama i zato je bio priveden?

Scena kako starijeg čovjeka obaraju na zemlju i stavljaju mu lisice gora je od bilo kojeg hapšenja, jer je uzrok svemu tome okupljanje građana koji žele da odaju počast ubijenom mladiću i zapale mu svijeću.

Odavno se već i iole razumni građani i turisti zgražavaju nad događajima u Banjoj Luci, a crkva kojoj smetaju njeni građani nadmašila je sva očekivanja i opet pokazala da dno ima mnogo slojeva koje treba probiti. U šta se Banja Luka pretvara?

O kakvom gostoprimstvu pričamo? O kakvom razvoju grada?

Ne vrijedi nijedna modernizacija, nijedan asfalt, nijedna nova raskrsnica ako nemamo pravo na svoje mišljenje i slobodu.

Za koga ste pravili Parkić ako svi ne smijemo šetati njime?

Ima li granice sili koja se sprovodi? Da li ćete nam kontrolisati i misli?

Kome je palo napamet da zavadi narod i policiju, narod i crkvu, na kraju i narod i Banju Luku?

Ko je toliko psihopata da ima ovakve ideje i da dozvoljava da ovo sve ide toliko daleko?

Ima li iko normalna u ovom sistemu da se zapita – Ljudi, šta mi to radimo?

O potezima crkve ne vrijedi više ni pisati, odavno već nije zaslužila svoje građane, ali o tome u šta se Banja Luka pretvara i dokle ovo sve ide će se tek pisati i pričati.

Piše: TANjA VUKOMANOVIĆ za izvor.ba

Danas objavljeno

Ko vodi Ameriku?

M.

Poslednji dani Rodžera Federera, pompeznost i megalomanija: Kako okačiti kopačke o klin

Zeljka

Rađanje fašizma iz duha antikomunizma: Sto godina od Musolinijevog marša na Rim

Zeljka

Ostavite komentar