Talibanski lider otkrio kako je pao Kabul - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Talibanski lider otkrio kako je pao Kabul

Viši talibanski lider Vahidula Hašimi objasnio kako su zapravo talibani zauzeli Kabul.

Hašimi je u četvrtak rekao za Rojters da ni talibani nisu očekivali da će ući u Kabul i da nakon što je predsednik Ašraf Gani pobegao iz zemlje “nije bilo nikog da se odupre, pa smo ušli i zauzeli grad i sada kontrolišemo Kabul”.

A od pada Kabula svakodnevno se objavi na stotine slika i video snimaka haosa, ali ceo svet je ipak najviše zabrinut za žene i njiova prava koja pod talibanima ne postoje.

Sada je o tome govorio i Hašimi, koji je rekao da će o ulozi žena u Avganistanu, uključujući njihovo pravo na rad i obrazovanje i način oblačenja, odlučivati visoki islamski akademski savet. Prema njegovim rečima, taj savet će odlučiti da li će devojčicama biti dozvoljeno da idu u školu ili ne.

“Oni će odlučiti da li žene treba da nose hidžab, burku, samo veo ili nešto slično”, naveo je Hašimi.

Navodeći da su u Avganistanu stanovnici 99,99 odsto muslimani i da veruju u islam, Hašimi je poručio:”A kada verujete u zakone, svakako bi ih trebalo primeniti. Imamo savet i oni će odlučiti sta ćemo učiniti”.

Glavni portparol talibana Zabiula Mudžahid rekao je u utorak na konferenciji za novinare u Kabulu da će ženama biti dozvoljeno da rade i uče i “da će biti veoma aktivne u društvu”.

Tokom svoje vladavine od 1996. do 2001. godine, vodjeni islamskim zakonoma, talibani su sprečavali žene da rade, a devojčicama nije bilo dozvoljeno da se školuju, žene su morale da nose burke u javnosti i smele su da izlaze iz kuće samo uz pratnju muškog rođaka.

Žene koje su kršile pravila ponekad su trpele ponižavanje i javno bivale pretučene od strane talibanske verske policije. Zapadni lideri su poručili da će “novim talibanima” suditi prema njihovim postupcima, uključujući i način na koji se ophode prema devojčicama i ženama.

Izvor: Tanjug
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Danas objavljeno

U Zagrebu pronađeno tijelo muškarca

M.

Aktivisti blokirali autoput

M.

Napad u banjalučkom naselju: Muškarcu oteta torba, policija traga za osumnjičenim

M.

Ostavite komentar