16. Augusta 2021.

Talibanska zastava se viori na predsjedničkoj palati u Kabulu

Big Portal

Talibani su kasno sinoć podigli zastavu na predsjedničkoj palati u Kabulu, javila je televizija Al Džazira.

Katarska televizija emitovala je ranije snimak na kojem se vidi kako talibanski komandanti i vojnici slave pobjedu u hodnicima i rezidencijama i kancelariji predsjednika Avganistana Ašrafa Ganija, koji je napustio zemlju.

Talibani su saopštili da su preuzeli odgovornost za bezbjednost predsjedničke palate, prenosi Tass.

Talibani su preuzeli i kontrolu nad glavnim sjedištem državne televizije, odakle su se uživo obratili građnaima.

Njihove jedinice su počele da pristižu u Kabul iz drugih dijelova Avganistana.

https://twitter.com/vaibhavUP65?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1426975395757232128%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.nezavisne.com%2Fnovosti%2Fsvijet%2FTalibani-podigli-zastavu-na-predsjednickoj-palati-u-Kabulu%2F676160

Izvor agencije Tass u glavnom gradu Avganistana rekao je da se na ulicama povremeno čuju pucnji i da se koristi teško naoružanje.

Prema njegovim riječima, čuju se i eksplozije, ali su informacije o događajima u gradu oskudne jer je preporučeno da se kuće ne napuštaju.

Izvor je dodao da vojni transportni avioni, najvjerovatnije američki, otprilike svakih 50 minuta uzlijeću sa aerodroma u Kabulu.

Talibani su saopštili da kontrolišu cijelu teritoriju Avgianistana.

Predsjednik Avganistana Ašraf Gani napustio je zemlju nakon što su talibani u nedjelju ušli u Kabul.

Talibani: Želimo da sa okolnim zemljama budemo u miru

Portparol političkog krila talibana Mohamed Naim izjavio je danas da ta grupa želi da sa svim okolnim zemljama bude u miru i da ne vjeruje da će strane sile “napraviti iste greške po pitanju Avganistana”.

“Na svakom koraku ćemo brinuti o odgovornosti i trudićemo se da sa svima zemljama oko nas budemo u miru. Spremni smo da se kroz dijalog suočimo sa brigama međunarodne zajednice. Poštovaćemo sve manjine u Avganistanu. Radićemo u interesu avganistanskog naroda, razgovaraćemo i sa nevladinim organizacijama. Vidjeli smo po gradovima da narod nije nezadovoljan, naprotiv. Narodu je dosta 40 godina ratova, ljudi hoće mir”, rekao je Naim za katarsku televiziju Al Džazira.

Naim je istakao da talibani “poštuju prava žena i manjina, kao i slobodu izražavanja u okvirima šerijatskog zakona”.

Nešto ranije, talibani, koji su preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Avganistana, poručili su da garantuju bezbjednost svakom stranom građaninu u Kabulu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare