Talibani traže pomoć: Obratio se vođa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Talibani traže pomoć: Obratio se vođa

Lider talibana Mula Mohamed Hasan Akhund dao je svoje prvo televizijsko obraćanje otkako je ta grupa preuzela vlast u Avganistanu sredinom avgusta.

Zarekao se da se neće mešati u poslove drugih zemalja i zatražio međunarodnu pomoć.

“Uveravamo sve zemlje da se nećemo mešati u njihove unutrašnje stvari i želimo da imamo dobre ekonomske odnose sa njima”, obećao je Mula Mohamed Hasan Akhund, suosnivač talibana i sada premijer njihove vlade.

Tokom svog 30-minutnog govora, Hasan je insistirao na tome da talibani “pokušavaju koliko god mogu da reše probleme ljudi”, okrivljujući prethodnu vladu koju podržavaju SAD, nazivajući je najslabijom na svetu.

Avganistan se suočava sa humanitarnom katastrofom, a polovina od 38 miliona ljudi je na ivici gladi, prema procenama UN.

Inflacija je izmakla kontroli, a cene hrane su skočile pošto je loša ekonomska situacija dodatno osakaćena sankcijama i povlačenjem strane pomoći nakon što su talibani preuzeli vlast nakon što su američke trupe povučene iz zemlje.

Strana pomoć je ranije činila do 75 odsto avganistanskog budžeta pod prethodnom administracijom.

“Tražimo od svih međunarodnih dobrotvornih organizacija da ne uskraćuju njihovu pomoć i da pomognu našoj iscrpljenoj naciji”, rekao je lider talibana, prenosi Raša Tudej.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Glasaju za Abazovićevu smjenu; “Ne smije se dozvoliti”

M.

Snijeg napravio potpuni kolaps u Srbiji: “Ne krećite na put bez prijeke potrebe”

M.

Preminuo Aki Rahimovski

Zeljka

Ostavite komentar