Talibani: Kina dobrodošla da pomogne u obnovi Avganistana - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Talibani: Kina dobrodošla da pomogne u obnovi Avganistana

Kina je odigrala konstruktivnu ulogu u promovisanju mira i pomirenja u Avganistanu i dobrodošla je da da svoj doprinos kada je reč o obnovi zemlje, izjavio je jedan od portparola talibana Suhail Šahin za kineske državne medije, javlja Rojters.

Talibani su uspostavili kontrolu nad skoro celim Avganistanom u nedelju, nakon čega je na stotine hiljada civila i vojnika počelo da beži na sigurno, dodaje britanska novinska agencija, uz konstataciju da se mnogi plaše povratka oštre interpretacije islamskog zakona koji je bio aktuelan tokom talibanske vladavine okončane pre 20 godina.

U odnosu sa talibanima, Kina bi mogla da iskoristi situaciju, jer se, za razliku od Rusije i SAD, nije borila u Avganistanu, dodaje se.

„Kina je velika zemlja sa jakom ekonomijom i kapacitetima – smatram da mogu da igraju veliku ulogu u obnovi Avganistana“, rekao je Šahin za kineski CTGN.

Tokom sastanka ministra spoljnih poslova Vanga Jija i talibana ovog
meseca u kineskom Tjanđinu, kineski diplomata je rekao da se nada da bi Avganistan mogao da usvoji umereniju islamsku politiku, podseća Rojters.

(Tanjug)

Danas objavljeno

SZO: Prve informacije o omikronu govore…

M.

Virus u Srpskoj potvrđen kod 26 оsоba, preminulo 16

M.

Od marta naredne godine obavezna vakcina u Njemačkoj

M.

Ostavite komentar