Talibani došli do granice - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Talibani došli do granice

Talibani preuzeli kontrolu i nad ključnim okrugom u zapadnom Avganistanu koji uključuje glavni granični prelaz sa Iranom, izjavio avganistanski zvaničnik.

Tu vest su potom preneli iranski i američki mediji.

Talibani su nastavili brzi vojni napredak širom zemlje, prema rečima portparola Pentagona Džona Kirbija, oni su zauzeli desetinu okružnih centara u Avganistanu.

“Zauzeli su desetinu okružnih centara, to je tačno. I mi verujemo da oni žele da ugroze i provincijske centre”, istakao je Kirbi, prenosi Sputnjik.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da od avganistanskog naroda zavisi na koji način c´e voditi svoju zemlju, najavljujuc´i da c´e se američka vojna misija u Avganistanu završiti 31. avgusta, uprkos novoj zabrinutosti zbog moguc´nosti građanskog rata.

“Nismo išli u Avganistan da gradimo državu”, rekao je Bajden.

“Isključivo je pravo i odgovornost avganistanskog naroda da odlučuje o svojoj buduc´nosti i kako želi da upravlja svojom zemljom”, istakao je on.

Bajden je rekao da SAD planiraju da isele hiljade avganistanskih prevodilaca iz zemlje, očekujuc´i kraj američke vojne misije u toj zemlji 31. avgusta.

Danas objavljeno

Blokade i protesti širom Srbije

M.

Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu

M.

Posljednji apel Merkelove: “Vakcinišite se”

M.

Ostavite komentar