7. Augusta 2021.

Takmičenje u broju ljubavnika; večera samo za obdarene muškarce: Seksualni običaji u starom Rimu

Big Portal

Postoji određena slika starog Rima koja prevladava u modernom umu: ona o gradu u kojem preovlada izopačenost i dekadencija, u kome svako može da radi šta god želi i u kojem su uživali u neobaveznom seksu…

Carstvo čiji je nedostatak morala bio katalizator nazadovanja i na kraju pada, kaže britanska spisateljica L.J. Traford, autorka knjige Seks i seksualnost u starom Rimu.

“Najluđa žena Rima” kroz čiji je krevet prošlo stotine muškaraca

Valeriju Mesalinu su zvali najluđom ženom Rima. Toliko je volela da uživa u seksu da je postala zloglasna preljubnica kroz čiju postelju su prošle stotine muškaraca.

BIla je porodična žena – u 20. godini se udala za 47-godišnjeg rođaka Klaudija s kojim je imala dvoje dece, sina Britanika i ćerku Oktaviju. Ipak, veliku seksualnu želju je zadovoljavala i van braka, u brojnim ljubavnicima.

“Carica je prisiljavala druge žene na preljubu, dok su ih njihovi muževi gledali. Mesalina se jednom takmičila s poznatom prostitutkom s koliko je muškaraca moguće spavati u jednom danu. Carica je pobedila, bila je s dvadeset i pet muškaraca. Navodno se predstavljala kao prostitutka nadimka Vučja devojka u lokalnom bordelu”, kaže autorka.

Napici i rituali za veći uspeh u krevetu

Rimljani su pokušavali na sve načine da poboljšaju ljubavni život. Neki su se za to obraćali bogovima, a drugi su posezali za svakakvim napicima i bizarnim ritualima.

Verovalo su da jedenje zeca čoveku daje dodatnu privlačnost tokom narednih devet dana. Verovali su i da će biti bolji ljubavnici kuvanjem mešavine napravljene od grana masline, repe i maslinovog ulja koju su potom predstavljali punom Mesecu i sve pratili izgovaranjem čarobnih reči.

Još složenija čarolija za povezivanjem s nekim ko im se sviđao bila je izrada dva voštana lika u obliku muškarca i žene. Na njih su pisali neke reči, a potom ih probadali iglama.

” Nakon toga su morali da zapišu sve reči koje su izgovorili na olovnu ploču, pa da je povežu za voštane figure nitima s razboja i to sa 365 čvorova. Uz to su ponavljali Abrasaks, drži je čvrsto“, ispričala je autorka knjige.

I to nije bilo sve. Nakon toga su imali zadatak da tako zavezane figure stave pored groba nekoga ko je umro prerano ili nasilno i to u ranu zoru, kad se Sunce pojavi na horizontu. Uz ovu instalaciju su stavili i cveće. Sve je kulminiralo nabrajanjem preko 1.000 čarobnih reči.

Budući da su izvođenje rituala i priprema ljubavnih napitaka bile vrlo komplikovane radnje, neki su se za pomoć obraćali vešticama koje su to radile umesto njih.

Samo obdareni muškarci su dobijali pozivnicu za večeru

Rimljanima je veličina definitivno bila važna, a dokaz tome su zapisi o jednom političaru imena Markus Aurelije Kota koji je pozivnice za večeru uručivao samo dobro obdarenim muškarcima. E sad, kako znati koliki je čiji penis? I to se dalo jednostavno saznati – na javnim kupalištima ništa nije ostalo skriveno.

Veličinom penisa bio je opsednut i Hostijus Kvadra, rimski robovlasnik, poznat po seksualnoj razuzdanosti. Ubili su ga vlastiti robovi, navodno zbog njegovih seksualnih apetita. I on je odlazio na javna kupališta kako bi odabrao favorite s kojima bi kasnije bio intiman.

“On je bio toliko opsednut veličinom da je naredio da se naprave ogledala koja su povećala odraz. Na taj način je mogao da uživa gledajući svoje partnere”, spomenula je Traford.

Car koji je palate oslikao erotskim prizorima

Tiberije, drugi rimski car, bio je zaluđen vrućim erotskim prizorima, pa je njima želeo da oslika i zidove 12 palata koje je sagradio na ostrvu Kapri.

Imao je naviku da oživljava prizore sa zidova tako što je angažovao ljude koji su scene seksa izvodili pred njim. Takođe, imali su zadatak da oživljavaju njegove seksualne fantazije kad god mu se prohte.

“Kad su mu dosadile epizode seksa uživo, dodao je element igranja uloga tako što ih je oblačio u bogove i nimfe. Znao je da ih sakrije u tajne kutke u šumi,kako bi potom slučajno naišao na njih”, kaže autorka knjige.

Oženio dečaka prerušenog u pokojnu suprugu

Car Neron je napre ubio svoju supruju Popeju Sabinu tako što ju je udario nogom u stomak u svađi oko kočija koje su se trkale, a potom se oženio dečakom po imenu Sporus. Njega je prvo kastrirao, obukao ga u garderobu svoje pokojne supruge i oženio.

“Tretirao je dečaka na različite načine kako se ponašao i sa pokojnom suprugom. Odevao ga je u žensku carsku odeću tako da nalikuje Popeji što više je moguće, putovao je s njim u nosiljci rimskim ulicama i zvao ga je Sabina ili carica”, ispričala je autorka.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare