16. Augusta 2022.

Tajpej: Kina vodi informativni rat protiv Tajvana

Big Portal

Kina, koja smatra Tajvan svojom teritorijom, izvela je vojne vežbe oko ostrva ranije ovog meseca nakon posete Tajpeju predsedavajuće Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi.

Kineska Istočna vojna komanda, odgovorna za područje u okolini Tajvana, objavila je u ponedeljak video snimak ostrva Penghu, koji je očigledno napravio avion kineskih vazdušnih snaga, navodi britanska agencija.

Zamenik načelnika štaba tajvanskog vazduhoplovstva saopštio je novinarima u Tajpeju da je reč o kineskom informativnom ratu, ali nije ponudio objašnjenja u vezi toga kako je nastao snimak.

„Kina koristi preuveličane trikove psihološkog ratovanja da pokaže koliko je blizu ostrva Penghu, što nije tačno“, rekao je vojni zvaničnik u Tajpeju.

Tajvansko Ministarstvo odbrane je u ponedeljak, u izveštaju o aktivnostima kineskih vazdušnih snaga u blizini ostrva, pokazalo na mapi da su najbliže kineske letelice Penghuu tog dana bila četiri lovca J-16.

Oni su, prema prikazanoj mapi, prešli središnju liniju Tajvanskog moreuza, nezvaničnu barijeru između dve strane , ali su ostali bliže kineskoj obali nego ovom ostrvu, navodi Rojters.

Zvaničnik je rekao i da Tajvan u realnom vremenu „imaju informacije“ šta se dešava na nebu i da se kineski avioni kreću severno i jugozapadno od Tajvana i preko središnje linije.

Penghu, letnja turistička destinacija, nalazi se u blizini jugozapadne obale Tajvana, navodi Rojters.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare