26. Decembra 2022.

Tajpej: 71 kineski vojni avion ušao u vazdušnu odbrambenu zonu Tajvana

Big Portal

Upad je uključivao 43 kineska aviona koji su prešli srednju liniju Tajvanskog moreuza, nezvaničnu tampon zonu između Tajvana i Kine koja se nalazi unutar odbrambene zone, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajvana, preneo je Rojters.

Kako se navodi, Peking nastavlja vojne aktivnosti u blizini ostrva na koje Kina polaže pravo, a tajvanska zvanična Centralna novinska agencija saopštila je da je to najveći upad kineskog vazduhoplovstva u tajvanski vazdušni prostor do sada.

Pojedini od kineskih aviona, uglavnom borbenih, nakratko su prešli srednju liniju u osetljivom Tajvanskom moreuzu, a otkriveno je i sedam brodova kineske mornarice
u blizini Tajvana, saopštilo je tajvansko ministarstvo.

Kina je saopštila da je izvela „udarne vežbe” u moru i vazdušnom prostoru oko Tajvana u nedelju kao odgovor na, kako je navela, provokacije Tajvana i SAD.

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven istakla je jutros, u govoru na vojnoj ceremoniji, da Tajvan treba da pojača svoj odbrambeni kapacitet zbog, kako je rekla, „neprekidne ekspanzije autoritarnosti“, iako nije spominjala najnovije
vojne aktivnosti Kine.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare