Tajni ruski "Projekat 80" se ostvaruje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tajni ruski “Projekat 80” se ostvaruje

Ruski stručnjaci počeli su sklapanje prvog nevidljivog bombardera poznatog pod radnim naslovom Pak DA i “Projekat 80”.

Planirano je da prva letelica bude kompletirana naredne godine.

Rusko ratno vazduhoplovstvo dobiće naredne godine prototip prvog nevidljivog bombardera, koji Združena aeronautička korporacija vodi pod radnim nazivom Pak DA i “Projekat 80”.

Kako su ranije pisali ruski mediji, ovaj avion će biti sklopljen u fabrici “Tupoljev”, koja je uz delove “Mikojana”, “Iljušina”, “Suhoja” i “Jakovljeva” deo Združene aeronautičke kompanije, osnovane 2008. godine, prenosi RTS.

Suštinski, vrlo malo detalja o ovom projektu isplivalo je u javnost, osim da je letelica konstruisana po uzoru na američki bombarder B-2, odnosno radi se o avionu smanjene radarske vidljivosti, sposobnom da nosi velike tovare različitih projektila i bombi.

Testiranje novog aviona, kako su ranije najavili ruski stručnjaci, moglo bi da bude završeno do kraja 2026. godine, a godinu dana kasnije da počne i serijska proizvodnja.

Od tehničkih detalja za sada je poznato samo da je avion konstruisan za domet od 12.000 kilometara, uz nosivost od 30 tona.

Istovremeno, i Kina je ranije objavila razvoj sličnog projekta “Sijan H-20”, čiji bi prototip mogao biti spreman do kraja godine.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Novi detalji o zločinu: Sačekao ga kod “Delte” i ubo, pa trčao za njim da mu presudi

M.

Peskov: Mobilizacija u Rusiji završena

M.

Pucnjava u Istočnom Novom Sarajevu, ima ranjenih

M.

Ostavite komentar