Tajne Muzeja vazduhoplovstva – avion sa točkovima od bicikla, američki "predator" oboren na KiM - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Tajne Muzeja vazduhoplovstva – avion sa točkovima od bicikla, američki “predator” oboren na KiM

Smešten tik uz Aerodrom “Nikola Tesla”, Muzej vazduhoplovstva po broju i vrednosti eksponata svrstava se u desetak vodećih institucija takve vrste u svetu. Na 6.000 kvadratnih metara stalna postavka nalazi se još od maja 1989. godine.

Među 200 izloženih vazduhoplova nalaze se i “sarić 1” – avion napravljen od delova bicikla, klavira i baštenske stolice, “ikarus 451” – letelica u kojoj pilot leži i “predator” – američki dron oboren iznad Uroševca 1999. godine.

U Muzeju vazduhoplovstva u Surčinu nalazi se 200 vazduhoplova, 130 avio-motora, razne rakete, radari i ostala letačka oprema.

Muzej poseduje 20.000 knjiga i tehničke dokumentacije, a u njemu se nalazi i 200.000 različitih fotografija.

Kao jedan od najzanimljivijih eksponata, kustos Muzej vazduhoplovstva Ivan Vujić izdvaja “sarić 1” – avion iz 1909. godine koji je Ivan Sarić, rodom iz Subotice, konstruisao od vrlo neobičnih materijala.

“Točkove je skinuo sa bicikla, žice kojima je vezao trup i krila su iz klavira, pilotsko sedište je najobičnija baštenska stolica, a kanticu za mleko je koristio kao rezervoar za gorivo”, objašnjava Vujić.

Ističe da je “sarić 1” prvi put uspeo da poleti 16. oktobra 1910. godine, što je i prvi zvanični let u Srbiji.
Avion u kojem pilot leži

Kustos Vujić kaže da se vazduhoplovstvo u međuratnom periodu razvijalo velikom brzinom.

Ističe da je nakon završetka Drugog svetskog rata najaktivnija bila Konstruktorska grupa 9 na čelu sa Dragoljubom Bešlinom koji je konstruisao vrlo zanimljive letelice poput “ikarusa 451” u kojem pilot leži.

“Stavio ga je u taj položaj da bi otkrio kakve su sile gravitacije na telo. Zaista je uspeo da smanji te sile, ali ubrzo se pojavilo antigravitaciono odelo, tako da nije više bilo potrebe za takvim položajem pilota”, objašnjava Vujić.

Kaže da je Bešlin kasnije radio na drugim letelicama poput “ikarusa 451M” – prvom mlaznom avionu i prvom jugoslovenskom avionu sa strelastim krilom.

Vujić ističe da su ti prototipi bili značajni jer je usvojena nova tehnologija i znanje koje je kasnije bilo dragoceno u fabrici “Soko Mostar” koja je počela sa proizvodnjom krajem pedesetih godina prošlog veka.

Oboreni “predatori”

Kao još jedan od najinteresantnijih eksponata u Muzeju vazduhoplovstva, Vujić izdvaja eksponat iz perioda NATO bombardovanja 1999. godine – bespilotnu letelicu “predator” koju su Amerikanci masovno koristili, pogotovo na Kosovu i Metohiji.

“Eksponat koji mi imamo je sastavljen od dve letelice koje su oborene iznad Uroševca na Kosovu i Metohiji. One su još u to vreme mogle da snimaju teren uživo, za razliku od bespilotnih letelica ostalih zemalja koje su presnimavale na kasete”, objašnjava Vujić.

Naglašava da u Muzeju vazduhoplovstva ima i dosta drugih eksponata iz perioda NATO bombardovanja, poput krstareće rakete “tomahavk”, kasetne bombe koja je u maju 1999. u više navrata pogodila Niš, antiradarske rakete “harm” i delova letačke opreme oborenih pilota.

Danas objavljeno

Ne može da spremi jelo za vrijeme koje piše u deklaraciji, pa tuži kompaniju za pet miliona dolara

Vanja A

10 najljepših žena svih vremena – po izboru običnih ljudi

Vanja A

Adrijana Lima bukvalno sija – i dalje joj nema ravne FOTO

Vanja A

Ostavite komentar