Tajna Novakovog servisa iz ugla britanskog trenera - BIGportal.ba
Sport Tenis

Tajna Novakovog servisa iz ugla britanskog trenera

Novak Đoković je nedavno na Australijan openu po deveti put osvojio prvi grend slem turnir sezone, a servis je bio jedno od njegovih najvećih oružja.

Broj jedan svetskog tenisa je na putu do 18. grend slema u kolekciji odservirao rekordna 103 asa na turniru, što mu se nikad pre nije dogodilo.

To samo ukazuje koliko je početni udarac kod Novaka bio potcenjen proteklih godina i mnogi sada veruju da će mu do kraja karijere unapređen servis mnogo značiti na putu ka zacrtanim ciljevima.

Zanimljiva priča o Novakovom servisu stiže iz ugla Britanaca, mladog talenta Artura Ferija (18) i njegovog trenera Krega Vila.

Ovaj mladić je dobio stipendiju sa prestižnog Stenforda i uskoro se seli tamo, ali je jesenas uoči ATP Tur finala u Londonu imao priliku da trenira sa Đokovićem i stekne dragoceno iskustvo iz rada sa najboljim na svetu.

Tom prilikom Feri i njegov trener bili su posebno očarani Đokovićevim servisom.

Kreg Vil je za “Independent” otkrio šta je to interesantno uočio kod šampiona Australijan opena.

Novak se uvek trudi da bude bolji, sve vreme. Svaki trening je takav da uvek o nečemu diskutuje sa trenerom, bilo da se radi o forhendu, servisu ili bekhendu. Uvek se trudi da pronađe idealan udarac, stvarno je fokusiran na to. Neki teniseri ne žele da rade na određenim detaljima pred sam turnir jer bi im to odvuklo koncentraciju. Traže ritam igre, ali sa Novakom je drugačije, i tada u Londonu bilo je jasno da on radi na stvarima kojima nije bio zadovoljan“, Kaže Vil.

On dodaje da je broj jedan posebnu pažnju posvećivao servisu. U početku karijere, Novakov servis nije bio problem, mada mu nije davao ni veliku prednost. Oduvek su mu zaštitni znak bili udarci sa osnovne linije.

Onda je u periodu od tri godine posle osvajanja prvog grend slema u karijeri, 2008. u Melburnu, značajno promenio akciju prilikom servisa, njegova desna ruka je tada bila znatno bliža njegovom telu što je servisu davalo veću torziju i brzinu.

Posledica je da je glava reketa išla znatno dalje iza njegove glave.

U poziciji kada baca, njegov reket je išao paralelno sa njegovim telom, što je stavljalo veliki pritisak na njegov lakat. To može da napravi problem i sa ramenom, bukvalno sa celom rukom“, kaže Vil.

Posledice su po Novaka bile jasne, povreda lakta u leto 2017. na Vimbldonu. Nije igrao do kraja godine, da bi u proleće naredne morao da operaciju.

Sve to je uticalo da ponovo promeni određene akcije kod servisa, a kako je u njegov tim stigao Goran Ivanišević, u leto 2019. godine, servis mu je još više napredovao.

Sada je dodao i nekoliko kilometara u proseku na brzini i činjenica je da Đoković u ovoj fazi svoje karijere ima mnogo više lakih poena, što će mu svakako pomoći da duže traje.

Primera radi je to da je od početka godine u proseku servirao 195 kilometara na sat, dok je 2019. ta brojka išla na oko 183 kilometra na sat. Razlika je jasna.

Da bi se dodala brzina kod servisa nužno je da igrač ispuni određene fizičke kapacitete što se tiče snage i spremnosti.

Sve to ima dosta veze sa fizičkim potencijalom tenisera. Radim sa trenerima za snagu i kondiciju i obavili smo razne testove kako bismo odredili jačinu servisa. Čak iako imaju sjajnu mehaniku servisa, a ako im fizički kapaciteti nisu jaki, neće dodati mnogo na brzini servisa”, smatra Vil.

Kako god, pokazalo se da kontunuiran rad na servisu i njegovim detaljima može i te kako da se isplati, čak i igraču koji će u maju napuniti 34 godine.

Danas objavljeno

Prva pobjeda Seltika u LE

Vanja A

Novi problem sa koronavirusom u Zvezdi

Vanja A

Hokejaš suspendovan zbog lažne potvrde o vakcinaciji

Vanja A

Ostavite komentar