21. Februara 2021.

Tajna ispod površine Antarktika: Otkriveno nešto što niko nije očekivao

Big Portal

Džejms Smit i Pol Anker iz projekta „Britiš Antarktik Survej“ (British Antarctic Survey) napravili su rupu u 900 metara debeloj ledenoj ploči Filcner-Ron da bi analizirali blato na morskom dnu. Na njihovo iznenađenje, sonda je snimila stenu na kojoj su obitavali živi organizmi.

Na snimcima se vide 16 sunđera i 22 neidentificikovane životinje, među kojima bi moglo biti rakova vitičara. Ovo je prvi put da su ispod antarktičkog ledenog pokrivača pronađene takozvane stacionarne životne forme, piše NJu Sajantist.

Na tim dubinama ne bi smelo da bude života, hrana je udaljena 260 kilometara.

– S razlogom smo smatrali da na tim dubinama ne bi smelo da bude života – kazao je biolog Hju Grifits iz pomenutog projekta.

Grifits je analizirao snimke i zaključio da ovi organizmi verovatno preživljavaju na hranljivim materijama koje prenosi voda od -2 stepena Celzijusova. Ali, još nije jasno kako su ovi životni oblici opstali toliko daleko od očiglednih izvora hranljivih sastojaka, s obzirom na to da je ova ploča 260 kilometara udaljena od otvorenih voda gde borave fotosintetski organizmi.

Štaviše, hrana za sunđere je putovala još duže, kaže Grifits. S obzirom na ono što se zna o okeanskim strujama na tom području, čini se da je najbliži izvor sunčeve svetlosti udaljen 600 kilometara!

Zašto je ovaj nalaz toliko bitan?

Još nije jasno da li su živa bića na ovim stenama neke nove vrste. Nije poznato ni koliki im je životni vek – neki sunđeri na Antarktiku stari su više od 10.000 godina. Takođe, još je misterija koliko se često ovi organizmi hrane; jednom godišnje, jednom u deceniji ili čak jednom u sto godina.

Ovaj nalaz veoma je značajan jer pokazuje da je život u najtežim okruženjima Antarktika prilagodljiviji i raznovrsniji nego što se mislilo.

– Ovo nije neko groblje na kojem se nalazi nekoliko jedinki, stvar je mnogo složenija – rekao je Grifits.

Stručnjaci smatraju da bi saznanje o tome kako su se ovi organizmi prilagodili staništu koje je daleko od izvora hrane moglo pomoći u razumevanju na koji se način život razvijao tokom razdoblja od pre nekoliko stotina miliona godina kada je Zemlja u potpunosti bila pokrivena ledom.

Izvor: Novosti

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare