8. Februara 2020.

Tajna društva koja su i danas obavijena velom misterije

Big Portal
Istorija svjedoči o postojanju tajnih društava koja su vijekovima cvjetala, a među njihovim pripadnicima našli su se i najvažniji pojedinci svog vremena, poput raznih evropskih monarha, kao i državnika koji su osnovali Sjedinjene Američke Države, znanih i kao Očevi osnivači. Teorije zavjere neizostavan su dio mita koji prati ova društva, pa su Iluminati, na primjer, povezivani s izbijanjem Francuske revolucije i atentatom na američkog predsjednika Johna F. Kennedyja.

Četiri takve organizacije se ističu po svojoj navodnoj moći i uticaju. Evo šta pouzdano znamo o njima sa istorijske tačke gledišta (History).

Vitezovi Templari

Vitezovi Templari su bili ratnici posvećeni zaštiti hodočasnika koji su se tokom Krstaških ratova otisnuli na put do Svete zemlje. Ovaj vojni red je osnovao francuski vitez Hugues de Payens 1118. pod nazivom Red siromašnih vitezova Hrista i Salomonovog hrama, sa središtem na Brdu hrama, u Jerusalimu. Njihovi članovi su se zakleli na doživotnu čednost, poslušnost i asketizam, a odrekli su se kockanja, alkohola i psovanja.

Vremenom su postali najimoćnija i najveća vojna sila u Evropi, osnovavši banku koja je omogućila hodočasnicima priložiti svoj imetak dok su u domovini, a zatim ga unovčiti kada stignu u Svetu zemlju. Papskom bulom pape Inocenta II. 1139. je osnažen njihov uticaj, te više nisu morali plaćati porez i bili su odgovorni isključivo prema Svetoj Stolici. Na vrhuncu svoje moći su posjedovali ostrvo Kipar, flotu brodova i davali zajam kraljevima, od kojih su ih neki prezirali.

Po završetku Krstaških ratova, vratili su se u Pariz, gdje su se usredsredili na bankarstvo. Francuski kralj Filip IV. je 13. oktobra 1307. uhapsio nekoliko vitezova i podvrgao ih mučenju, nakon što su mu odbili dati još jedan zajam. Prisiljeni mučenjem, vitezovi su dali lažne izjave o vlastitoj homoseksualnosti i herezi, a 1309. je naočigled Parižana na desetine Templara spaljeno na lomači zbog svojih navodnih zločina.

Pod pritiskom francuske krune, papa Klement V. je 1312. službeno ukinuo viteški red i razdijelio njihov imetak. Kako je vrijeme prolazilo, pojavile su se glasine o tome da su Vitezovi Templari čuvali hrišćanske relikvije, poput Svetog grala ili Torinskog platna. Ove teorije zavjere su ovjekovječe u knjizi “Da Vincijev kod” Dana Browna.

Slobodno zidarstvo – Masoni

Slobodno zidarstvo je utkano u tapiseriju američke istorije. Trinaestorica od 39 potpisnika Ustava SAD-a su bili masoni – George Washington, James Monroe, Benjamin Franklin, John Hancock i Paul Revere, među najznačajnijim.

Porijeklo samih masona seže u srednji vijek, gdje su sve zanatlije u Evropi imale vlastite cehove. Gradioci katedrala su zbog posla često putovali od mjesta do mjesta, a raspoznavali su se sada već poznatim simbolima – uglomjerom i šestarom. Prvi put se spominju 1390. u jednom zapisu, ali je red kao takav osnovan 1717., kada su u Londonu četiri zasebne lože oformile jednu Veliku ložu Engleske. Masoni su se vrlo brzo proširili Evropom i američkim kolonijama.

Slobodno zidarstvo ne predstavlja vjeroispovijest, iako se članovi podstiču na vjeru u Vrhovno biće, znano i kao Uzvišeni konstruktor kosmosa. Zbog svojih tajnih rituala su došli u sukob sa Katoličkom Crkvom, koja ih je osudila nizom dekreta, počevši od 1738. Svoje dekrete je Crkva opovrgla 1985. zbog velikog broja katolika priključenih masonskom redu. Tajnovitost Slobodnog zidarstva je ulijevala nepovjerenje i građanima SAD-a, pa je svojevremeno osnovana protivmasonska politička stranka.

Masoni postoje i danas. Oni ne regrutuju buduće članove, već im članovi sami prilaze, što je i osnova njihovog gesla “Sve što treba je pitati”. Može im pristupiti svaki muškarac koji navrši 21 godinu, ako bude prihvaćen, podrazumijeva se. Ženama je, ipak, otvoren pristup srodnom udruženju pod nazivom Red istočne zvijezde. Među slavnim imenima Slobodnog zidarstva su još i Wolfgang Amadeus Mozart, Winston Churchill, Franklin Delano Roosevelt i glumac John Wayne.

Iluminati

Iluminate je osnovao profesor Adam Weishaupt 1. maja 1776. u Bavariji, u želji da okrzne moć konzervativne Katoličke Crkve i bavarske monarhije. Zamisao je bila da se odbaci organizovana religija putem novog izdanka prosvjetiteljstva zastupljenog u Evropi. Weishaupt je, između ostalih, bio nadahnut i učenjem Isusovaca, Sedam mudraca, Kabale, a ponajviše masonima. Nastojao je infiltrirati se u njihove redove i regrutovati što više imućnih članova.

Pripadnici bavarskih Iluminata su bili poznati pod imenom Perfectibilis. Bili su podijeljeni u tri prstena na osnovu svoje rastuće moći, a pristupali su im članovi tadašnje društvene elite i plemstva, poput Johanna Wolfganga von Goethea, filozofa Johanna Gottfrieda Herdera i vojvode Ferdinanda od Brunswicka. Komunikacija među članovima je bila šifrirana, a svaki je nosio nadimak inspirisan antikom. Weishaupt je, na primjer, bio poznat kao Spartak.

Snaga i uticaj Iluminata su cvjetali sve dok im Karl Teodor, knez  Bavarske, nije došao glave, obvajivši proglas 1787. kojim se članstvo među Iluminatima kažnjavalo smrću. Nema dokaza da je ovo tajno društvo opstalo do danas, ali to nije spriječilo rađanje maštovite mitologije o njima, pa postoje teorije da su izazvali izbijanje Francuske revolucije i atentat na američkog predsjednika Johna F. Kennedyja. Iluminati su bili inspiracija Danu Brownu za knjigu “Anđeli i demoni”, kao i Umbertu Ecu za “Foucaultovo njihalo”.

Lobanja i kosti – Bratstvo smrti

Ovo tajno društvo je osnovano na Univerzitetu Yale u SAD-u 1832. Osnivač je William Huntington Russell, koji je bio nadahnut okultnim društvima u Njemačkoj. Njegov saosnivač je Alphonso Taft, budući vojni ministar američkog predsjednika Ulyssesa S. Granta, koji će im se, takođe, pridružiti. Nekoliko američkih predsjednika je osim njega pristupilo bratstvu.

Svake godine se 15 apsolvenata na Yaleu poziva da pristupiti društvu Lobanje i kostiju. Iako se njihova imena javno objave, nije poznato šta se događa na sastancima ovog društva u prostorijama bez prozora koja nosi naziv Grobnica. Ovi sastanci se, inače, organizuju svake druge sedmice. Svaki član bratstva se zaklinje na tajnost. Članovi su poznati kao patrijarsi, dok su oni koji tek prolaze inicijaciju vitezovi. Ljude izvan svog društva nazivaju barbarima.

Poznati članovi Lobanje i kostiju su predsjednici William Howard Taft, George H. V. Bush, osnivač časopisa Times Henry Luce, bivši državni sekretar SAD-a i predsjednički kandidat John Kerry, kao i mnogi drugi moćnici i pripadnici CIA-e.

U svom kontroverznom ekspozeu America's Secret Establishment, Anthony Sutton, ekonomist, istoričar i pisac, navodi da je Bratstvo smrti naumilo stvoriti Novi svjetski poredak, pozvavši se na brojne teorije zavjere.

Izvor. Klix
Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare