14. Maja 2020.

Tajfun pogodio Filipine, desetine hiljada ljudi iseljeno

Big Portal

To je ujedno i prvi tajfun koji je ove godine pogodio tu zemlju, a koji je došao sa Pacifika i najpre pogodio obalu kod grada San Polikarpio u provinciji Istočni Samar, prenosi AP.

Tajfun nazvan Vongfong duva brzinom od 150 kilometara na čas, sa udarima vetra od 185 kilometara, a prognozira se da će duvati severozapadno kroz gusto naseljene provincije na istoku i da bi do severa zemlje trebalo da stigne do nedelje.

Filipini se trenutno bore sa epidemijom novog koronavirusa, zbog koga su mnogi stanovnici ostali u svojim kućama, a zabranjena su i okupljanja.

Zvaničnici te zemlje u problemu su zbog toga na koji način evakuisati i zaštititi građane od tajfuna, a na video snimcima koji su se pojavili u medijima vidi se kako vetar povija stabla kokosa, nosi limene krovove i smanjuje vidljivost, a pojedini gradovi su ostali bez struje.

“Situacija je veoma komplikovana”, rekao je gradonačelnik San Polikarpija Bendžamin Ver i dodao da je obezbedio dovoljno zaštitnih maski.

Takođe postoji opasnost od klizišta i poplava, naročito u gradovima okruženim planinama, a jedini centar za evakuaciju ima kapacitet 8.000 mesta.

Prestonica Manila neće direktno biti ugrožena tajfunom, ali možda će je zahvatiti jaki vetrovi, jedino je savetovano da se ispred bolnica sklone šatori postavljeni za tretman pacijenata od virusa Kovid-19, kako ih vetar ne bi oduvao.

U toj zemlji zabeleženo je 11.600 obolelih i 772 smrtna slučaja od infekcije.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare