Tači podnio prijedlog rezolucije o pripajanju "preševske doline" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Tači podnio prijedlog rezolucije o pripajanju “preševske doline”

Kosovski predsednik Hašim Tači podneo je kosovskom parlamentu predlog rezolucije zahtevima Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe,o pripajanju tzv. Kosovu.

Kosovski predsednik Hašim Tači podneo je kosovskom parlamentu predlog rezolucije zahtevima Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe,o pripajanju tzv. Kosovu.

U tri tačke, Tači predlaže da se usvoji rezolucija kojom se predviđa da, kako se navodi, legitimni zahtevi Albanaca iz ove tri opštine budu deo dijaloga Beograda i Prištine, a predstavnici njihovih političkih partija deo tima za dijalog.

Tači smatra da njihovo pitanje treba da se uspostavi na svakom međunarodnom forumu na kojem učestvuju predstavnici tzv. Kosova, te da prištinske institucije u saradnji i koordinaciji sa institucijama Albanije treba zajedno da usvoje platformu za Albance u tzv. Preševskoj dolini.

Koha piše da je tim predlogom Tači od poslanika zatražio da poštuju političku volju Albanaca izraženu na referendumu 1992.o pripajanju Kosovu, potvrđenu borbom tzv. oslobodilačke vojske za Preševo, Medveđa i Bujanovac.

Prema ovoj Tačijevoj rezoluciji, kako navodi Koha, zahtevi Albanaca “koji žive na svojim ognjištima u opštinama koje su pod kontrolom Srbije: Preševo, Bujanovac i Medveđa, prema njihovoj slobodnoj volji za samoodređenje, su legitimni i u skladu sa međunarodnim pravom,”

Tači smatra da ti zahtevi pomažu dugoročnoj stabilnosti regiona i doprinose uspostavljanju dugoročnog mira u regionu i otvaranju novog poglavlja u odnosima između Beogradai Prištine.

U ovoj rezoluciji se preporučuje institucijama tzv. Kosova, da kako bi podržali “legitimne zahtevi Albanaca tri opštine, imaju više opreza i inkluzivnog interesa da pomognu Albancima na tom području u svim sferama života i da ispune svoje, kako navodi, legitimne zahteve”.

Kosovski parlament završio je vanrednu sednicu na kojoj je bilo reči o pravima Albanaca koji žive u tri opštine juga centralne Srbije, Preševu, Bujanovcu i Medveći, a o rezolucij koja je pripremljena u 13 tačaka, nije se glasalo zbog nedostatka kvoruma.

Među 13 tačaka je predlog da pitanje tzv Preševske doline postane deo dijaloga Beograda i Prištine, da kosovske privremene institucije obaveste međunarodne institucije i forume o, kako se tvrdi, diskriminatorskoj politici Srbije prema Albancima u tri opštine juga centralne Srbije – Preševu, Bujanovcu i Medveđi, preneo je Telegrafi

Predviđeno je i da privremene prištinske institucije otvore “diplomatsk misij” u tzv Preševskoj dolini, da se u okviru kosovske vlade otvori posebna kancelarija za ove tri opstine, kao i da Priština izdvoji stalana sredstva za njihov razvoj t kroz Nacionalni savet Albanaca za tzv. Dolinu.

Poslanici nisu ni razgovarali o predlogu rezolucije, koju je parlamentu uputio predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, a koja, između ostalog predviđa podršku zahtevu Albanaca iz ove tri opštine da se pripoje tzv. Kosovu.

Kako ja javio prištinski Ljajmi očekuje se da će sutra biti održana sednica Predsedništva parlamenta na kojoj će biti odlučeno kada će biti zakazana redovna sednica na kojoj će biti reči o rezoluciji.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Propast? Dijele nas dvije stvari; “Imamo pravo…”

M.

SIPA sprovodi akciju “Alea”: Pretresi na 16 lokacija

M.

U toku pretresi poslovnih prostora Republičke uprave civilne zaštite i imovine Milana Novitovića

M.

Ostavite komentar