Tači na putu za Hag - BIGportal.ba
Region Vijesti

Tači na putu za Hag

Hašim Tači, Kadri Veselji i Redžep Seljimi napustili su sedište Euleksa u Kosovu Polju, javlja Reporteri

Bivši čelnici OVK otputovali su na prištinski aerodrom, odakle se očekuje da putuju u Hag.

U njihovoj pratnji su, kako se navodi, i vozila Kosovske policije.

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači sam je otišao u sedište Euleksa nakon podnošenja ostavke.

Tači je privatnim automobilom stigao u sedište Euleksa. Potom je automobil otišao sa Bećimom Čolakuom koji je bio šef Tačijevog kabineta.

U prostorijama te misije je i Kadri Veselji, koji je ranije danas objavio da je podignuta optužnica i protiv njega, javlja reporterka televizije Prva sa Kosova i Metohije.

Kako se navodi, na vojnom aerodromu u Prištini je specijalni avion kojim će u Hag biti poslata tri bivša lidera OVK, Tači, Veselji i Redžep Seljimi.

Prema informacijama reporterke, sud raspolaže sa 116 svedoka zločina.

Specijalni sud u Hagu je potvrdio optužnicu protiv Hašima Tačija, a on je to saopštio danas na konferenciji za medije.

Kako prenosi reporterka tv Prve iz Prištine, to obraćanje bilo je neuobičajeno i Tači je čak delovao tužno.

“Da bih zaštitio integritet Kosova, poštujući partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, danas podnosim ostavku na mesto predsednika. Osećam se veoma ponosno na ovu odgovornost koju sam nosio. U ovim novim okolnostima pozivam političke snage da budu oprezne da se ne produbljuju institucionalnu krizu”, naveo je Tači.

Podsećanja radi, optužnicu protiv Tačija, Veseljia i devet pripadnika OVK Specijalizovano tužilaštvo je podnelo je Specijalizovanim većima Kosova 24. aprila, a rok od šest meseci za njenu potvrdu istekao je 24. oktobra.

Odluku o potvrđivanju optužnice trebalo je da donese sudija za prethodni postupak, tako da je ili potvrdi ili vrati tužilaštvu na dopunu ili da je odbaci.

Tači, Veselji i drugi osumnjičeni se optužnicom iz aprila terete za niz ratnih zločina na Kosovu, među kojima je i skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici, saopštilo je ranije Specijalizovano tužilaštvo.

Specijalni sud u Hagu je potvrdio optužnicu protiv Kadrija Veseljija.

“Juče po podne me je iz Tužilaštva specijalizovanih veća obavestilo da je pretpretresni sudija potvrdio optužnicu protiv mene. Ovom izjavom želim da obavestim građane Kosova da sam preduzeo neophodne mere za dobrovoljno putovanje u Hag kako bih odgovorio na ove navode. Ovog puta neću dalje komentarisati”, naveo je Kadri Veselji.

Kadri Veselji, koji je bio šef tajne informativne službe bivše takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, najavio je da će se predati Sudu u Hagu.

Oglasio se i njegov sin

Sin Hašima Tačija poručio je danas da je njegov otac pobedio u borbi za slobodu i da će sada voditi bitku za pravdu, prenosi Reporteri.

Endrit Tači je tako reagovao nakon što je Specijalni sud podigao optužnicu protiv njegovog oca.

“Moj otac je pobedio u borbi za slobodu. I mi smo slobodni. Takođe je vodio bitku za republiku. I postali smo država i ostaćemo. Sada će voditi bitku za pravdu. Jer su otac, njegovi drugovi i čitav rat bili pravedni. Mnogo ćeš mi nedostajati, ali svaki dan ću slaviti sa osmehom i visoko uzdignute glave pobede sa mojom mamom, našom porodicom, prijateljima. Nestrpljivo ću čekati iako ćes se uskoro vratiti kući”, napisao je Tačijev sin u objavi na Instagram nalogu.

Oglasio se sekretar OVK

Sekretar Organizacije veterana tzv. OVK Faton Kljinaku izjavio je danas da su u dosijeima koji su im predati imali optužnicu protiv Kadrija Veslija, kao i da se u dosijeima koji su, kako kaže, poslati iz Srbije, nalazi celokupna rukovodeća struktura OVK.

On je ocenio da su postupci Specijalnog suda nezakoniti, jer mu je istekao mandat, prenosi prištinski Ekonomija online.

“Smatramo da je ovom sudu istekao mandat 3. avgusta i bilo kakva radnja koju on preduzima je nezakonita i neustavna. U dosijeima koje smo imali bilo je predoptužnice za većinu komandnih struktura OVK”, rekao je Kljinaku.

U sredu su pripadnici Euleksa upali u kuću Krasnićija koji je nakon 10 sati pretresa uhapšen, a optužnicu je potvrdio i Redžep Selimi, koji je rekao da će danas otputovati u Hag.

B92

Danas objavljeno

Priština opet nudi Amerikancima: Uspostavite stalnu vojnu bazu na Kosovu

M.

“Nije u planu pooštravanje epidemioloških mjera”

M.

U Grčkoj palo više od 75 miliona tona vode

M.

Ostavite komentar