„TA ODLUKA JE PROBLEMATIČNA“ EU protiv brzopletog odobravanja vakcina protiv korona virusa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

„TA ODLUKA JE PROBLEMATIČNA“ EU protiv brzopletog odobravanja vakcina protiv korona virusa

Evropska agencija za lijekove i zastupnici Evropskog parlamenta upozorili su u srijedu da se vakcine protiv Kovida-19 ne treba brzopleto odobravati, nakon što je Velika Britanija prva odobrila vakcinu koji su razvili Fajzer i Biontek.

Britanska odluka donesena je po krajnje ubrzanom postupku zbog vandredne  situacije.

Evropska agencija za lijekove (EMA), koja je u utorak objavila da će 29. decembr odlučiti hoće li odobriti Fajzerovu vakcinu, objasnila je da je njezina dalja procedura za odobrenje vakcina primjerenija jer se temelji na više dokaza i zahtijeva više provjera od hitne procedure koju je izabrala Britanija.

Evropski zastupnici kritikovali su britansku odluku, prenosi Avaz.

– Smatram da je ta odluka problematična i preporučujem državama članicama da ne ponavljaju taj proces. Nekoliko sedmica detaljne provjere Evropske agencije za lijekove bolje je od brzopletog odobrenja vacvkcina po hitnoj proceduri – rekao je Piter Lis, zastupnik Evropske pučke stranke (EPP) i član CDU-a njemačke kancelarke Angele Merkel.https://d9d0c2ef3e930ed380389ecc121eb4fb.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Po pravilima EU-a, Fajzerova vakcina mora odobriti EMA-a, ali države članice mogu primijeniti hitnu proceduru zbog vanredne situacije koja im omogućuje distribuciju vakcina na domaćem tržištu u cilju privremenog korištenja.

Britanija do kraja godine mora poštovati EU pravila dok ne istekne prelazni period.

– Očito postoji globalna trka da se vakcina stavi na tržište što je brže moguće –  rekao je Tiemo Volken, eurozastupnik iz redova socijalista i demokrata (S&D), druge najveće skupine u Evropskom parlamentu nakon EPP-a.

Srpskainfo

Danas objavljeno

CIK: Do 15.00 časova glasalo 35 odsto birača

Vanja A

U septembru – rekord

Vanja A

Zaplijenjene naočare za snimanje: MUP o incidentima tokom izbora u Srpskoj

Vanja A

Ostavite komentar