Ta godina je bila zlatno doba hard roka i hevi metala: Čak pet poznatih albuma je izašlo u samo 44 dana - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Ta godina je bila zlatno doba hard roka i hevi metala: Čak pet poznatih albuma je izašlo u samo 44 dana

Zanimljiva fotografija koja kruži internetom ovih dana možda najbolje prikazuje koliko se muzička scena u svijetu promijenila u posljednjih 30-tak godina, naime, na fotografiji se nalazi sedam kultnih rok i metal albuma koji su objavljeni 1991. godine, a čak njih pet publici je predstavljeno u 44 dana.

“Metalika”, peti je studijski album američkog hevi metal sastava Metalika i jedan je od najprodavanijih albuma grupe. Album Metalika izlazi 12. augusta 1991. posredstvom diskografske kuće “Elektra Rekords” i bilježi najbolju prodaju u tom vremenu.

Samo 15 dana kasnije izlazi “Ten”, debitantski studijski album američkog rok benda Perl Džem. Album je objavljen 27. augusta 1991. u izdanju Epik Rekordsa. “Ten” nije odmah postigao uspjeh, ali krajem 1992. dosegao je na drugo mjesto na Bilbordovoj ljestvici. Album je proizveo tri hit singla: “Alajv”, “Iven Flou” i “Džeremi”. “Džeremi” je postala jedna od najpoznatijih pjesama Perl Jama i dobila je nominacije za najbolju rok pjesmu i najbolju hard rok izvedbu na 35. dodjeli nagrada Gremi.

1991. godine u samo 44 dana objavljeno je pet vrhunskih rock i metal albuma

Grupa Gans N’ Roses svoj treći album “Juz Jor Ilužn” predstavlja 17. septembra. To je prvi od dva albuma izdani uz “Juz Jor Ilužn ” turneju, drugi se zove “ Juz Jor Ilužn II”. Ovi albumi predstavljaju prekretnicu u zvuku Gansa. Iako nisu napustili svoj očiti hard rok zvuk sa svog prvog albuma, “Appetite for Destruction”, “ Juz Jor Ilužn I” je demonstrirao, po prvi puta, više ili manje, elemente bluza, klasične i kantri muzike. Pjesme poput “ November Rein ” su Gansima donijele popularnost među publikom koja inače nije slušala hard rock ili heavy metal.

“Blad Šugar Seks Medžik ” peti je studijski album američkog rok sastava Red Hot Čili Pepers, objavljen 24. septembra 1991. godine. Dospjeli su na treće mjesto na ljestvici Billboard 200, album se prodao u 15 miliona primjeraka diljem svijeta te predstavlja uvod u globalnu popularnost Red Hot Čili Pepersa i njihovu prihvaćenost od strane kritike.

Na isti dan, izlazi i “Nevermajnd”, drugi studijski album američkog rok sastava Nirvana. Naslovnicu, koja prikazuje golu bebu kako pliva za dolarom na udici koji je izvan njenog dometa, smatra se jednom od najpoznatijih naslovnica albuma uopšte. “Nevermajnd” je diljem svijeta prodan u više od 30 miliona primjeraka, zbog čega je jedan od najprodavanijih muzičkih albuma svih vremena.

Početkom oktobra, odnosno 8. 10. 1991. izlazi i treći studijski album američkog rok benda Saundgarden “ Badmotorfinger ” koji je najviše rangiran album ovog benda na Bilboardovoj ljestvici 200, gdje je dosegao 39. mjesto. Bend je album predstavio na turnejama po Sjevernoj Americi i Evropi. Godine 1992. “Badmotorfinger” je bio nominovan za nagradu Gremi za najbolje metal izvođenje.

I tako je šest vrhunskih bendova u samo nekoliko sedmica predstavilo albume i hitove koji traju i slušaju se više od 30 godina, za razliku od većine pjesama danas koje padnu u zaborav za nekoliko mjeseci.

Glassrpske.

Danas objavljeno

Metalika svira prva dva albuma na posebnom koncertu

Vanja A

Dječaci spasili povrijeđeno štene i položili ispit humanosti

Vanja A

Prvi pravi trejler za The Last of Us TV seriju

Vanja A

Ostavite komentar