27. Augusta 2022.

T-Mobile i SpaceX donose mobilni internet iz svemira

Big Portal

Kompanije SpaceX i T-Mobile upravo su vam pružili priliku da budete ekstremno kul kada vas neko pita “Koji internet koristiš na mobilnom telefonu?”. Ma ne, stvarno, češće je ovo pitanje nego što mislite. Od danas, moći ćete da mu odgovorite “satelitski”, jer su ove dve kompanije došle do jednog veoma interesantnog rešenja.

Snažno partnerstvo

Partnerstvo za budućnost interneta ili nešto slično, ne verujemo da je Ilon Mask bio skromniji kada je navodio detalje ovakvog sklopa dve kompanije. Naravno, šalimo se. Partnerstvo između kompanija SpaceX i T-Mobile objavljeno je juče u Starbase koja se nalazi u mestu Boka Kina u Teksasu. Ovo je bilo iznenadno obaveštenje koje prethodno nije najavljeno javnosti. Majk Sivert, izvršni direktor T-Mobile i Ilon Mask, izvršni direktor Tesle, sedeli su dok su se iza njih ogledale svemirske rakete. Ubedljiva pozadina za razgovor, složićete se.

Dobra pokrivenost

Cilj ovakve kooperacije jeste eliminisanje “mrtvih” tački bez internet konekcije korišćenjem Starlink satelita kompanije SpaceX. Sama prezentacija prikazala je ljude koji čak i u najudaljenijim delovima Sjedinjenih Američkih Država imaju pristup internetu posredstvom ove usluge koja će 5G konektivnost doneti svima onima koji su za to spremni da plate, bez obzira na njihovu trenutnu lokaciju.

Prema rečima Majka Siverta, postoji skoro milion i tri stotine hiljada kvadratnih kilometara širom Sjedinjenih Američkih Država koje nemaju pokrivenost internet uslugom, a ovakav vid usluge predstavljao bi rešenje tog problema. Sivert tvrdi da bi se vaša internet konekcija posredstvom Starlink satelita održava sve dok imate jasan pogled ka nebu i da ne biste morali da brinete o gubljenju signala prilikom kriznih situacija.

Međutim, treba naglasiti i kako performanse neće nikoga oduševiti, ali služiće svojoj osnovnoj svrsi dopune postojeće infrastrukture i omogućiti eliminisanje “mrtvih” zona. Naime, brzine bi išle do 2 Mbps sa svakog pojedinačnog satelita, što bi omogućilo između hiljadu i dve hiljade istovremenih glasovnih poziva kao i slanje na hiljade tekstualnih poruka.

Zvanični početak pružanja ove usluge očekuje se tokom 2024. godine nakon sveobuhvatnog testiranja tokom kasne 2023. godine, jer kada Mesec može da ima 4G internet, što ne bismo i mi na Zemlji imali 5G starlink na telefonima.

Izvor: Benchmark

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare