SZO zadovoljna sprovedenim mjerama protiv korone u RS - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

SZO zadovoljna sprovedenim mjerama protiv korone u RS

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić sastao se danas sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koji su izrazili zadovoljstvo sprovedenim mjerama i dosadašnjim aktivnostima resornog ministarstva, Instituta za javno zdravstvo i zdravstvenih ustanova u Srpskoj u vezi sa pojavom novog virusa korona.

Tom prilikom naglašena je i potreba nastavka saradnje u razmjeni informacija i podrške u jačanju kapaciteta sistema javnog zdravstva, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja u socijalne zaštite Srpske.

Šeranić je upoznao predstavnike SZO sa mjerama nadzora koje se još sprovode, posebno kada je riječ o školam i preduzimanju mjera na lokalnom novou.

On je naglasio da je period ljeta iskorišten za nabavku opreme i opremanju kovid bolnica u Banjaluci, Bijeljini i Foči, a koje će biti u mogućnosti da zbrinu pacijente koji se liječe od ovog oboljenja, ali i pruže druge zdravstvene usluge za te pacijente.

“Republika Srpska učinila je mnogo na jačanju kapaciteta, opremane su laboratorije za testiranja i osposobljena adekvatna trijaža u ustanovama, kako kroz ari/kovid ambulante tako i putem brzih testova kod zbrinjavanja pacijenata u bolnicama. Posebno je značajna organizacija u domenu rasporeda kadra između zdravstvenih ustanova, tako da bolnice na čijem području je u jednom momentu najviše pacijenata, osim opreme, imaju i dovoljno kadra”, naglasio je Šeranić.

Predstavnici SZO su naglasili da su u ovoj fazi potrebne precizne mjere na nivou lokalnih zajednica u zavisnosti od epidemiološke situacije na određenom području, za razliku od prethodnog perioda kada su se u svijetu sprovodile globalne mjere.

Na sastanku je naglašeno da Republika Srpska može da računa na dalju podršku SZO u segmentu dijagnostike, ali i daljeg jačanja kapaciteta i spremnosti na odgovor za predstojeću sezonu gripa i pojave novog virusa korona na jesen, navedeno je u saopštenju.

Razgovarano je i o povratku zdravstvenog sistema u puni kapacitet pružanja ostalih zdravstvenih usluga stanovništvu, uz mjere prevencije širenja virusa.

Sastanku Šeranića sa predstavnicima SZO koje je predvodio šef Kancelarije SZO u BiH Viktor Olšavski, prisustvovali su i ekspert za vanredne situacije Fabio Skano, stručni saradnik za operacije u domenu vanrednih situacija Ardita Tahirukaj i ekspert za komunikaciju rizika i angažman zajednice Marta Šercer.

Danas objavljeno

Lukašenko uzvraća udarac

M.

“Malo smo i mi krivi”

M.

“Teško je očekivati proboj u pregovorima”

M.

Ostavite komentar