18. Augusta 2020.

SZO: Virus sve više šire mlađe osobe, nisu ni svjesne da su zaražene

Big Portal

Zvaničnici SZO su upozorili da je na globalnom nivou u porastu proporcija mlađih osoba među inficiranima, što dodatno ugrožava starije i bolesne ljude u gusto naseljenim oblastima sa slabijom zdravstvenom zaštitom.

  • Epidemija se mijenja. Zarazu sve više prenose osobe u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama. Mnogi nisu ni svjesni da su zaraženi – izjavio je regionalni direktor SZO za zapadni Pacifik Takeši Kasai.

U svijetu se sada dešava ponovni rast broja zaraženih u državama koje su prethodno bile dovele situaciju pod kontrolu, uključujući Vijetnam, koji je zabilježio period od tri mjeseca bez domaćih transmisija zahvaljujući agresivnim mjerama suzbijanja epidemije.

  • Ono što uočavamo nije samo ponovni skok. Vjerujemo da je ovo signal da smo ušli u novu fazu pandemije u azijsko-pacifičkom regionu – rekao je Kasai.

On je dodao da su uočene mutacije virusa, ali da SZO smatra da je on i dalje “relativno stabilan”.

SZO je podsjetila proizvođače lijekova da treba da prate sve neophodne istraživačke i razvojne korake u pravljenju vakcine.

Sokoro Eskalante, tehnički direktor i savjetnik za politiku o lijekovima, rekao je da je SZO koordinisana sa Rusijom i da se nada da će dobiti odgovor u smislu dokaza o novoj ruskoj vakciji.

AGENCIJE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare