SZO: Virus sve više šire mlađe osobe, nisu ni svjesne da su zaražene - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SZO: Virus sve više šire mlađe osobe, nisu ni svjesne da su zaražene

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da je zabrinuta zbog toga što su generator prenošenja virusa korona postali ljudi u dvadeseti, tridesetim i četrdesetim godinama, od kojih mnogi nisu ni svjesni da su zaraženi, što predstavlja opasnost za osjetljive grupe.

Zvaničnici SZO su upozorili da je na globalnom nivou u porastu proporcija mlađih osoba među inficiranima, što dodatno ugrožava starije i bolesne ljude u gusto naseljenim oblastima sa slabijom zdravstvenom zaštitom.

  • Epidemija se mijenja. Zarazu sve više prenose osobe u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama. Mnogi nisu ni svjesni da su zaraženi – izjavio je regionalni direktor SZO za zapadni Pacifik Takeši Kasai.

U svijetu se sada dešava ponovni rast broja zaraženih u državama koje su prethodno bile dovele situaciju pod kontrolu, uključujući Vijetnam, koji je zabilježio period od tri mjeseca bez domaćih transmisija zahvaljujući agresivnim mjerama suzbijanja epidemije.

  • Ono što uočavamo nije samo ponovni skok. Vjerujemo da je ovo signal da smo ušli u novu fazu pandemije u azijsko-pacifičkom regionu – rekao je Kasai.

On je dodao da su uočene mutacije virusa, ali da SZO smatra da je on i dalje “relativno stabilan”.

SZO je podsjetila proizvođače lijekova da treba da prate sve neophodne istraživačke i razvojne korake u pravljenju vakcine.

Sokoro Eskalante, tehnički direktor i savjetnik za politiku o lijekovima, rekao je da je SZO koordinisana sa Rusijom i da se nada da će dobiti odgovor u smislu dokaza o novoj ruskoj vakciji.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Vladika Jefrem: Manastir Miloševac vaskrsava na čudesan način

M.

Uvode lokdaun za nevakcinisane; moći će na ulicu samo u izuzetnim slučajevima

M.

Šestoro mrtvih u požaru u Brčkom

M.

Ostavite komentar