SZO: Upozoravamo - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SZO: Upozoravamo

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je na moguće širenje majmunskih boginja na festivalima i drugim velikim okupljanjima planiranih ovog leta u Evropi.

“Potencijal za dalje širenje virusa u Evropi i drugde ovog leta je visok“, kazao je Hans Henri Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu. Ipak, Kluge smatra da festivali i druga događanja planirana u sledećih nekoliko meseci mogu da budu prilika i za “podizanje svesti i jačanje zaštite pojedinaca i zajednice” među mladima koji su seksualno aktivni i globalno mobilni.

Kruge tvrdi kako dosadašnje istrage sugerišu da epidemija majmunskih boginja u Evropi traje od sredine aprila. Ovo je brojčano i geografski najveće širenje ovog virusa van zapadne i središnje Afrike, područja u kojem su majmunske boginje endemske.

Kluge smatra da je brzom širenju majmunskih boginja u Evropi u zadnjih nekoliko meseci pridonelo ukidanje restrikcija vezanih uz pandemiju koronavirusa. Iako je velik broj dosadašnjih zaraza povezan sa seksualnom aktivnošću, Kluge naglašava da se virusom može zaraziti bilo ko.

Kako se virus nije širio na isti način kao i kovid-19, nije bilo potrebe za uvođenjem javnih zdravstvenih mera kao što je to bio slučaj tokom pandemije koronavirusa, kazao je Kluge. “Ali, posebno je važno da se naglasi da još ne znamo hoćemo li moći u potpunosti suzbiti širenje virusa”, dodao je.

Danas objavljeno

Stravičan udes kod Mostara, poginule dvije osobe

M.

Sjajni Mitrović: Srbija se sa četiri gola oprostila od Beograda

Zeljka

Sijarto: EU treba da iskoristi svaku priliku za dijalog sa Rusijom

M.

Ostavite komentar