SZO upozorava da Evropi preti novi talas, prvenstvo u fudbalu potencijalno leglo zaraze - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SZO upozorava da Evropi preti novi talas, prvenstvo u fudbalu potencijalno leglo zaraze

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da je u regionu Evrope, koji broji 53 zemlje, tokom prošle nedelje broj novih slučajeva porastao za 10 odsto. SZO ukazuje da pre jeseni preti novi talas. Poziva na bolji monitornig mečeva na Evropskom prvenstvu u fudbalu, kao potencijalnom leglu zaraze.

Širenje delta soja koronavirusa, popuštanje mera, putovanja, okupljanja – razlozi su za povećanje broja novih slučajeva koronavirusa, upozorava SZO.

Regionalni direktor Hans Kluge ukazuje da, dok raste broj novozaraženih, obuhvat vakcinacije nije dovoljno visok.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da će do avgusta u regionu Evrope dominirati delta varijanta koronavirusa.

“Nove varijante virusa, manjak vakcinacije, porast socijalnih okupljanja. Biće novog talasa ukoliko ne ostanemo disciplinovani”, upozorio je Hans Kluge.

Upitan da li bi Evropsko prvenstvo u fudbalu moglo da se posmatra kao “super-raspirivač” korone, Kluge je rekao da se “nada da ne”, ali i da ta opcija ne bi mogla da bude isključena.

Gardijan navodi da je stotine novih slučajeva detektovano među gledaocima prvenstva, a među njima su i Škoti koji su se vratili iz Londona posle meča Engleska Škotska, Finci koji su došli iz Sankt Petersburga.

Takođe, iz SZO upozoravaju da bi trebalo pojačati monitoring i događaja koji prate samo prvenstvo, kao što su okupljanja navijača, putovanja u prepunim autobusima na mečeve, gledanje utakmica u barovima.

Gardijan ukazuje i na primer Izraela, svetskog lidera u vakcinaciji, koji je u četvrtak prijavio najviši broj novih infekcija za poslednja tri meseca.

Tamošnje vlasti su pokrenule vakcinaciju dece i razmatraju pooštravanje mera za putovanja. Ministar zdravlja upozorava da bi broj novozaraženih mogao da nastavi da skače narednih dana.

Ta zemlja se, inače, posmatra kao test za druge zemlje s obzirom na to da je vakcinisala 85 odsto populacije. Iako je broj novi slučajeva počeo da raste, nije se povećao broj smrtnih slučajeva.

Danas objavljeno

Šmit traži sazivanje sjednice Savjeta ministara BiH

M.

“Srbija izvodi teatralne manevre”

M.

Opozicija najavila protest protiv vlasti u Srpskoj tačno godinu dana prije opštih izbora

M.

Ostavite komentar