9. Februara 2020.

SZO: U narednih 20 godina stopa obolelih od karcinoma porašće za 60 odsto

Big Portal

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da bi u svetu u sledećih 20 godina slučajevi otkrivanja karcinoma mogli da porastu i za 60 odsto. U izveštaju se predviđa da će se preko 80 odsto slučajeva dijagnostikovati u zemljama s niskim dohotkom.

U SAD-u, napredak u suzbijanju karcinoma je zapanjujući kao i pad stope pušenja i bolji tretmani za najteže oblike bolesti koji poboljšavaju izglede za preživljavanje. Druge nacije nemaju toliko sreće, pa su morale da ulože svoje ograničene resurse u borbu protiv zaraznih bolesti.

Karcinom je drugi vodeći uzrok smrti u svetu

Između 2016. i 2017. SAD su zabeležile rekordni pad od 2,2 odsto manje umrlih u jednoj godini. Uz to, stope pušenja su iz godine u godinu znatno padale. Američko društvo za karcinom (American Cancer Society), spašene živote nije pripisalo samo prevenciji, već i inovacijama i poboljšanju lečenja dva najčešća oblika bolesti, karcinomu kože i pluća.

Karcinom se može otkriti i u ranoj fazi, efikasno lečiti i izlečiti, ako ljudi imaju pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Karcinom, u bilo kom delu sveta ne sme da bude smrtna kazna.

U SAD-u, deca u državnim školama moraju da budu vakcinisana protiv hepatitisa A i B. Nedavno uvedena vakcina protiv HPV-a sada se preporučuje u uzrastu od 11 godina u nastojanju da se spreči karcinom uzrokovan polno prenosivim virusom, koji uključuje većinu karcinoma grlića materice.

U poslednjih 50 godina došlo je do ogromnog napretka u istraživanju prevencije i lečenja raka.

Zemlje s visokim dohotkom prihvatile su programe prevencije i rane dijagnoze, oni su zajedno sa boljim lečenjem doprineli procenjenom smanjenju mogućnosti prevremene smrti od 20 odsto od 2000 do 2015, ali je u zemljama sa niskim dohotkom ta mogućnost smanjena za svega pet odsto.

Izvor. N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare