13. Aprila 2021.

SZO traži zabranu prodaje životinja na pijacama

Big Portal

Životinje, posebno divlje životinje, izvor su više od 70 odsto svih novih zaraznih bolesti kod ljudi, od kojih su mnoge uzrokovane novim virusima – navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje posebno opasni su divlji sisari i predstavljaju najveći rizik od zaraze.

Ovaj apel SZO stigao je nakon zajedničkog istraživanja SZO i Kine o poreklu kovida, objavljenog u izvještaju prošlog mjeseca, u kom se navodi da je tržište koje prodaje i žive i mrtve životinje vjerovatno “izvor pandemije”.

Podsjetimo, SZO je prošle godine istakla da smatra da ne treba zatvarati “mokre pijace”, uprkos riziku od zaraze. Oni su istakli da uslovi na mokrim pijacama treba da budu poboljšani, ali da takve pijace ne treba zatvarati.

Inače, od početka se verovalo da je korona virus krenuo da se širi sa “mokre pijace” u kineskom gradu Vuhanu.

SZO se na početku pandemije usredsredila na mokre pijace kao na vjerovatni izvor pandemije nakon posjete svojih stručnjaka Vuhanu, gde su, na osnovu podataka koji su im dali Kinezi, isključili mogućnost da je virus “pobjegao” iz laboratorije.

U zajedničkoj studiji o poreklu kovid-19 navodi se da je prenos virusa sa slijepih miševa na ljude preko druge životinje najvjerovatniji scenario nastanka bolesti i da je propust u laboratoriji krajnje malo vjerovatan uzrok.

(Telegraf)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare