SZO traži zabranu prodaje životinja na pijacama - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SZO traži zabranu prodaje životinja na pijacama

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je na zabranu prodaje živih divljih životinja na pijacama kako bi se zaustavilo širenje korona virusa.

Životinje, posebno divlje životinje, izvor su više od 70 odsto svih novih zaraznih bolesti kod ljudi, od kojih su mnoge uzrokovane novim virusima – navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje posebno opasni su divlji sisari i predstavljaju najveći rizik od zaraze.

Ovaj apel SZO stigao je nakon zajedničkog istraživanja SZO i Kine o poreklu kovida, objavljenog u izvještaju prošlog mjeseca, u kom se navodi da je tržište koje prodaje i žive i mrtve životinje vjerovatno “izvor pandemije”.

Podsjetimo, SZO je prošle godine istakla da smatra da ne treba zatvarati “mokre pijace”, uprkos riziku od zaraze. Oni su istakli da uslovi na mokrim pijacama treba da budu poboljšani, ali da takve pijace ne treba zatvarati.

Inače, od početka se verovalo da je korona virus krenuo da se širi sa “mokre pijace” u kineskom gradu Vuhanu.

SZO se na početku pandemije usredsredila na mokre pijace kao na vjerovatni izvor pandemije nakon posjete svojih stručnjaka Vuhanu, gde su, na osnovu podataka koji su im dali Kinezi, isključili mogućnost da je virus “pobjegao” iz laboratorije.

U zajedničkoj studiji o poreklu kovid-19 navodi se da je prenos virusa sa slijepih miševa na ljude preko druge životinje najvjerovatniji scenario nastanka bolesti i da je propust u laboratoriji krajnje malo vjerovatan uzrok.

(Telegraf)

Danas objavljeno

Angela Merkel kod Erdogana u oproštajnoj poseti Turskoj

M.

Rakić: Srpska lista će učestvovati na izborima na KiM, kraj godine zadnji rok za formiranje ZSO

M.

Srbija: Više od 6.000 novooboljelih, preminulo 56 osoba

M.

Ostavite komentar