SZO se opet oglasila o omikronu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SZO se opet oglasila o omikronu

Svjetska zdravstvena organizacija je poručila da se zatvaranjem granica “kupuje vreme” u borbi sa novim sojem koronavirusa – omikronom.

Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije u zapadnom Pacifiku tvrde da zatvaranjem granica, kao merom koju su usvojile neke države, možemo kupiti vreme za hvatanje u koštac sa omikron sojem korona virusa, ali da mere koje se primenjuju i iskustvo stečeno u radu sa delta sojem treba da ostanu osnova za borbu protiv pandemije.

“Dok se nekoliko zemalja u regionu suočava sa porastom broja infekcija, slučajevi kovida-19 i smrtni slučajevi u mnogim drugim zemljama su se smanjili”, izjavio je regionalni direktor SZO za zapadni Pacifik doktor Takeši Kasai novinarima na virtuelnoj konferenciji emitovanoj iz Manile, a prenosi agencija AP. Prema njegovim rečima, granična kontrola može odložiti ulazak virusa i kupiti vreme, ali se svaka zemlja i svaka zajednica mora pripremiti za novi porast slučajeva. “Pozitivna vest u svemu ovome je da nijedna od informacija koje trenutno imamo o omikronu ne sugeriše da moramo da promenimo smerove našeg odgovora”, poručio je Kasai. Omikron je, kako dodaje, označen kao varijanta koja izaziva zabrinutost zbog velikog broja mutacija i zato što ranije informacije sugerišu da bi mogao biti prenosiviji od drugih varijanti virusa. “Potrebno je više testiranja i posmatranja”, zaključio je on.

Danas objavljeno

Koroman oslobođen optužbi za zločin protiv čovječnosti

M.

Eksplozija u Šimanovcima – ima poginulih

M.

Ledeni talas u BiH: Upozorenje zbog niske temperature

M.

Ostavite komentar