SZO se oglasila: Evropa zabrinjava - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SZO se oglasila: Evropa zabrinjava

Uvođenje strožih kontrola za suzbijanje zaraze virusom COVID-19 moglo bi da spasi stotine hiljada života širom Evrope prije februara, dok se kontinent bori s eksponencijalnim porastom zaraza, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija.

Direktor SZO za Evropu Hans Kluge je naveo projekcije “pouzdanih epidemioloških modela” i rekao da one “nisu optimistične” za evropski region.

“Ovi modeli ukazuju da bi produžene opuštene politike mogle da podignu – do januara 2021 – dnevnu smrtnost na nivoe četiri do pet puta veće od onih koje smo zabilježili u aprilu”, rekao je Kluge.

Pozivajući vlade da se brzo “aktiviraju” da bi suzbile drugi talas pandemije virusa korona, Kluge je rekao da je trenutna situacija “više nego ikad ranije vrijeme pandemije za Evropu”, prenosi Rojters.

“Poruka vladama je: ne ustručavajte se da preduzmete relativno male akcije kako biste izbjegli bolne štetne akcije koje smo videli u prvom krugu (u martu i aprilu)”, dodao je.

Ali, preduzimanje jednostavnih, brzih mjera pooštravanja sada – poput obaveznog rasprostranjenog nošenja maski i kontrole društvenih okupljanja u javnim ili privatnim prostorima – moglo bi do februara da spasi do 281.000 života u 53 zemlje koje čine evropski region SZO, dodaje on.

Novi slučajevi uvećavaju se za 100.000 dnevno u Evropi, a region je danas registrovao najveću sedmičnu incidenciju slučajeva COVID-19 od početka pandemije, sa gotovo 700.000 prijavljenih slučajeva.

TANJUG

Danas objavljeno

Pala odluka: Od februara obavezna vakcinacija

M.

Erdogan putuje u Ukrajinu: “Imam nadu”

M.

Putinu stigla nova prijetnja od Bajdena

M.

Ostavite komentar