SZO priznala: Kraj pandemije možda bude... - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SZO priznala: Kraj pandemije možda bude…

SZO ne zna kada će pandemija koronavirusa biti završena, ali pretpostavlja da će bolest biti stavljena pod kontrolu u roku od dve godine.

Danas se obeležava tačno šest meseci kako je SZO proglasila pandemiju, iako je u početku ta organizacija pojavu virusa kovid-19 smatrala pandemijom sa nekoliko žarišta, prenosi Tass.

“Sa ove tačke gledišta ne možemo da kažemo kada će pandemija biti završena, ali je moguće uz globalne napore i modernu tehnologiju da će biti stavljena pod kontrolu za par godina”, navodi se u saopštenju SZO.

Kako se navodi, države bi trebalo da se fokusiraju na četiri prioriteta – sprečavanje pojačavanja virusa, osnaživanje ljudi da se zaštite, osnove javnog zdravlja i zaštitu ranjivih, uključujući starije i ljude sa posebnim potrebama.

SZO smatra i da je šest meseci od proglašenja pandemije, virus uglavnom ostao zarazan na isti način.

“Ljudski virusi mogu da napreduju, da postaju manje ili više patogeni. Na osnovu trenutne evidencije više od 80.000 genomskih uzoraka ustanovljeno je da se prenosivost i težina virusa nisu promenili”, navodi SZO i dodaje da se stalno prate promene virusa.

Kako se dodaje iako je kovid-19 novi virus, već sada se zna dosta o njemu.

b92

Danas objavljeno

Preminuo Aki Rahimovski

Zeljka

Slovenija: Više povrijeđenih u nezgodi sa balonom

M.

Nestali mladić iz Splita sinoć bio aktivan na Viberu

M.

Ostavite komentar