SZO: Porijeklo virusa biće poznato za nekoliko godina - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SZO: Porijeklo virusa biće poznato za nekoliko godina

Jedan od čelnika nedavne misije Svjetske zdravstvene organizacije u Kini koja je istraživala korijene korona virusa očekuje da će eksperti “prilično skoro, u narednih nekoliko godina” saznati šta je pokrenulo pandemiju.

Na brifingu za novinare, predsjednik EcoHealth alijanse Peter Daszak procijenio je da bi kolektivna naučna istraživanja mogla utvrditi kako su životinje koje nose COVID-19 mogle zaraziti prve ljude u Wuhanu.

“Postojao je provodnik iz Wuhana do pokrajina u južnoj Kini, gdje su najbliži srodnici koronavoirusa pronađeni u slijepim miševima”, izjavio je Daszak.

Kazao je da je životinjski svijet najvjerovatnije objašnjenje toga kako je korona virus stigao u Wuhan, gdje su prvi slučajevi zaraze kod ljudi primijećeni u decembru prošle godine.

Tu hipotezu, kazao je Dsaszak, “najsnažnije su podržali WHO i kineska strana”.

Daszak i njegove kolege trebaju objaviti izvještaj već u narednoj sedmici o početnim zaključcima njihove nedavne misije u Wuhanu. Oni su, između ostalog, zaključili kako je “izuzetno malo vjerovatno” da je pandemija rezultat laboratorijskog incidenta, prenosi AP.

(FENA)

Danas objavljeno

Na snazi nove mjere za ulazak u Njemačku

V.R.

Skupština srpskog naroda u BiH proglašena prije 30 godina

V.R.

Teška saobraćajna nesreća u Rusiji; poginulo šest osoba

V.R.

Ostavite komentar