2. Augusta 2020.

SZO: Pandemija će dugo trajati, potrebni dugoročni napori za borbu

Big Portal

Na službenoj stranici SZO je navedeno da je u ovakvim trenucima pandemije najvažnija održivost zajednica kako regionalnih i nacionalnih tako i onih na globalnom nivou.

Nakon detaljne rasprave i iznošenja brojnih argumenata o trenutnom stanju, na sastanku je donesen zaključak da pandemija još predstavlja vanredno stanje koje je od javnog značaja za međunarodno zdravlje.

S takvim navodima se složio i generalni direktor SZO-a Tedros Adhan Gebrejesus, koji je zbog navedenog stanja 30. januara proglasio najveći stepen uzbune još u vrijeme kada je bilo manje od 100 potvrđenih slučajeva zaraze, a koronavirus nije izbio ni u jednu drugu zemlju osim Kine.

Odbor za hitne slučajeve je dao niz preporuka i SZO i državama članicama te savjetovao u da nastavi mobilizovati globalne i multilateralne organizacije i partnere kako bi bile spremne na reakciju i borbu protiv koronavirusa.

Osim toga, pozvali su SZO da podrži države članice u pružanju zdravstvenih usluga, istovremeno ubrzavajući istraživanje i eventualni pristup dijagnostici, terapiji i vakcinama.

Savjetovano je i to da zemlje podrže navedene istraživačke napore i da se uključe u njihovo finansiranje kako bi se na taj način omogućila jednaka raspodjela terapije i vakcina, a sve to uključivanjem u Akcelerator za pristup alatima COVID-19 (ACT) koji se nalazi među ostalim inicijativama.

Naglašeno je i to da sve države moraju pojačati javni zdravstveni nadzor nad prepoznavanjem slučajeva zaraze i traženjem ostalih kontakata, što se takođe odnosilo i na one manje razvijene koje nemaju pristup svim potrebnim resursima, a koje su samim time ranjive i visokorizične.

Osim toga, bitno je da se obrati pažnja i na putovanja te da države u skladu s epidemiološkom situacijom donose i primjenjuju proporcionalne mjere i savjete.

NN

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare