13. Januara 2021.

SZO: Ove godine – ne

Big Portal

Vodeći naučnik SZO Sumja Svaminatan rekla je novinarima da treba vremena da se proizvede i distribuira dovoljno doza vakcine da se konačno zaustavi širenje kovida-19.

Doktorka Svaminatan naglasila je potrebu da zemlje nastave sa merama za suzbijanje širenja virusa, kao što su nošenje maski, društveno distanciranje i pranje ruku, piše Glas Amerike.

Istovremeno, farmaceutska kompanija Moderna saopštila je da bi njena vakcina protiv kovid-19 trebalo da pruži imunitet bar na godinu dana.

Prema navodima novinske agencije Rojters, Moderna je to objavila na godišnjoj konferenciji Džej Pi Morgan Heltkera tvrdeći da je uverena da je tehnologija koju je koristila, a u kojoj se upotrebljava ribonukleinska kiselina (RNK), pogodna da bi se razvila vakcina zasnovana na novom obliku korona virusa, koji se pojavio u nekoliko zemalja.

Brus Ajlvord, visoki savetnik SZO, rekao je da se agencija nada da će u februaru početi da snabdeva najsiromašnije zemlje sveta vakcinama protiv kovida-19, ali je naglasio “mi to ne možemo da uradimo sami”, pozivajući proizvodjače vakcina da prioritetizuju isporuke Ustanovi za globalni pristup vakcinama protiv kovida-19 (COVAX) .

svetu je od početka pandemije zaraženo skoro 92 miliona ljudi, a preminulo je skoro dva miliona obolelih.

Aktivnih slučajeva je više od 24 miliona, a iako je vakcinacija počela u mnogim zemljama, na snazi su i dalje epidemiološke mere koje uključuju ograničavanje broja ljudi prilikom okupljanja, nošenje maski, obavezan negativan test na granicama.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare