SZO odlučila: Zavisnost od video-igara uvrštena u psihičke poremećaje - BIGportal.ba
PlayGameR Tehnologija

SZO odlučila: Zavisnost od video-igara uvrštena u psihičke poremećaje

U vikendu za nama, skupština Svetske zdravstvene organizacije okupila se kako bi donela odluku o tome da li da zavisnost od video igara uvrsti među psihička oboljenja.

Nakon sednice, odluka je ozvaničena: zavisnost od video-igara uvrštena je u poremećaje. Odluku je doneta glasovima 194 člana 72. regularne skupštine SZO.

Treba, naravno, imati u vidu da se ovo ne odnosi na bilo kakvo igranje igara, već na ono koje se ne može okarakterisati kao normalno ponašanje, tj. kada osoba provodi po 8 do 10 i više sati svaki dan vezana za ekran. Ona, zbog igranja igara, zapostavlja lične i profesionalne obaveze i lične potrebe kao što su higijena, ishrana, hidratacija i spavanje.

Takve osobe, zbog igranja video-igara, gube ambicije da se bave drugim stvarima, gube interesovanje za društveni život, zaspostavljaju porodicu i prijatelje.

Takav obrazac ponašanja, na kraju, dovodi do manjih ili većih negativnih posledica na društvenom, profesionalnom i zdravstvenom planu, a takva osoba, pri tome, nastavlja sa istim načinom ponašanjem bez obzira na negativne posledice.

Tada se kod takvih osoba dijagnostifikuje poremećaj zavisnosti od video-igara.

Izvor: B92,play.co.rs

Danas objavljeno

Twitter je ugasio funkciju koja je postojala od 2015. godine

Zeljka

Žene tuže kompaniju Apple jer ih progoni AirTag

Zeljka

Indiana tužila TikTik zbog zabrinutosti za sigurnost korisnika

Zeljka

Ostavite komentar