SZO OČEKUJE VAKCINU ZA GODINU DANA: Tri scenarija za nastavak borbe sa korona virusom u Srpskoj - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

SZO OČEKUJE VAKCINU ZA GODINU DANA: Tri scenarija za nastavak borbe sa korona virusom u Srpskoj

Viktor Olšavski, šeh kancelarije svjetske zdravstvene organizacije u BiH govorio je danas o mjerama zaštite od širenja virusa, te preporukama o eventualnom ukidanju ili popuštanju nekih mjera.

Pratimo pandemijsku situaciju u BiH i RS, kao i u cijelom svijetu.

– Uvedene mjere u RS su efikasne, nema velikog broja slučajeva što je jako dobro za zdravstveni sistem. Već razgovaramo sa ministrom Alenom Šeranićem, o novim mjerama, razmatramo tri scenarija: prekid prenošenja virusa sa čovjeka na čovjeka, talas ponavljanja virusa, ili kontinuirana epidemija niskog intenziteta. Smatramo da je drugi najvjerovatniji – rekao je Olšavski.

Potrebno je, dodaje on, vidjeti kako održati i stopu imunizacije, te napomenuo da cijeli svijet sad vidi koliko je vakcinacija bitna. Svi, napominje on, očekuj vakcinu za koronu.

– Podrška koju SZO daje u ovoj situaciji ministarstvu zdravlja RS i Insititutu za javno zdravstvo RS je dvosmjerna – i SZO uči iz vaših iskustava. Ponosan sam na projekat saradnje sa američkoe Klinike Mejo i UKC RS, odnosno dr Peđe Kovačević. Utvrđeno je da je smanjen smrtnost za 20 odsto, i UKC RS nastavlja saradnu na polju liječenja od korona virusa i ta je saradnja onlajn – rekao je Olšavski.

Olašovski je dodao da je u Banjaluku došlo 5.000 testova, donacija Svjetske zdravstvene organizacije, te USAID i Majo klinike.
– Traži se način kako dodatno podržati Ministarstvo zdravlja RS, te koji su koraci najbolji u povratku normalnom životu. Potrebno je, dodaje on, postepeno se vraćati takvom načinu života.

Kada su u pitanju rezulatati testiranja na virus korona, Olšavski je rekao da postoje diskusije na međunarodnom nivou. SZO još prikuplja podatake kako bi se utvrdilo koji bi serološki testovi dali najtačnije rezultate.

– Kada su u pitanju vakcine, u toku je veliki značajan eksperiment, posmatraju se četiri kandidata. SZO je u ulozi koordinatora. Već su u pitanju predklinički ogledi. Nadam se da će vakcina stići za godinu dana, iako je najčešće potrebno tri do četiri godine da se ona razvije – rekao je Olšavski.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Krivokapić preuzeo funkciju ministra pravde Crne Gore

M.

Upozorenje: “Nova runda sukoba”

M.

Zelenski jasan: “Ne planiramo”

M.

Ostavite komentar