Istražioci SZO: Krajnje je nevjerovatno da je virus krenuo iz laboratorija u Kini - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Istražioci SZO: Krajnje je nevjerovatno da je virus krenuo iz laboratorija u Kini

Tim Svjetske zdravstvene organizacije koji istražuje porijeklo Kovida – 19 saopštio je danas da je došao do novih informacija, ali da one ne mijenjaju dramatično sliku o izbijanju epidemije.

Šef tima Peter Ben Embarek, stručnjak za viruse, rekao je na konferenciji za novinare da rad na utvrđivanju porijekla virusa korona ukazuje na prirodni rezervoar u slijepim iševima.

On je dodao da je malo vjerovatno da su ove životinje poticale iz Vuhana, grada u centralnom dijelu Kine u kojem je epidemija otkrivena krajem 2019. godine.

Ben Embarek je rekao da je epidemija vjerovatno potekla iz neke posredne domaćinske vrste i da je ekstremno malo vjerovatno da se dogodilo “curenje” virusa iz laboratorije.

On je rekao da su četiri glavne hipoteze za prenošenje virusa na ljude direktan kontakt sa zaraženim životinjama, preko posredne domaćinske vrste, lanac ishrane preko zamrznutih prehrambenih proizvoda i laboratorijski incident, prenio je Sputnjik.

  • Naša inicijalna otkrića sugerišu da se to dogodilo preko posredne domaćinske vrste – rekao je stručnjak SZO i dodao da je neophodno obaviti dodatna specifična istraživanja.

Danas objavljeno

Na slobodi osumnjičeni za otmicu advokata

M.

Albanija – masovno trovanje, 500 ljudi zatražilo medicinsku pomoć

M.

Hitni sastanci u EU, Hitler dobio QR kod

M.

Ostavite komentar