SZO: Nova procjena prijetnje širenja koronavirusa - visoka - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SZO: Nova procjena prijetnje širenja koronavirusa – visoka

Svetska zdravstvena organizacija izmenila je u ponedeljak svoju procenu pretnje koronavirusa na međunarodnom nivou, ocenivši da je “visoka”, a ne “umerena”.

SZO je do sada pisala da je rizik od virusa “jako visok u Kini, visok na regionalnom nivou i umeren na međunarodnom nivou”.

“Radilo se o grešci u formulaciji i mi smo je ispravili”, rekao je za Frans pres portparol organizacije čije sedište je u Ženevi.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus došao je u ponedeljak u Kinu da se sastane sa državnim zvaničnicima i zdravstvenim stručnjacima koji pokušavaju da zaustave širenje virusa od koga je do sada u Kini umrla 81 osoba a 2.750 je zaraženo, prenosi AP.

On je rekao da ta zdravstvena agencija UN želi da razume najnoviji razvoj događaja i pojača partnerstvo sa Kinom u pružanju dalje zaštite protiv epidemije.

Prošle nedelje SZO je odlučila da ne proglasi globalno zdravstveno vanredno stanje navodeći da je Kina preduzela vrlo snažne mere uključujući izolaciju velikih gradova gde živi oko 50 miliona ljudi koje će, kako se nadaju, biti efikasni u zaustavljanju virusa.

Tedros je rekao da neće oklevati da ponovo sazove vanredni odbor SZO da proceni situaciju ukoliko se stanje u Kini promeni.

Izvor: Beta/AFP, B92

Danas objavljeno

Penzije u Srpskoj veće za četiri odsto

M.

Krim tehničari oslobođeni optužbi u predmetu “Dragičević”

M.

Stranci traže analizu teksta izmjene Izbornog zakona

M.

Ostavite komentar